hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Távozott az MI kulcsfigurája és rögtön komoly kritikát fogalmazott meg

Otthagyta a Google-t Geoffrey Hinton, aki két társával közösen 2018-ban a Turing-díjat is megkapta a jelenlegi mesterséges intelligencia alapjául szolgáló munkájáért – tette mindezt azért, hogy szabadon beszélhessen az MI veszélyeiről, írja a hvg.hu.

Hinton a The New York Times-nak adott interjújában beszélt arról, hogy egy része már bánja élete munkáját, ugyanakkor megjegyezte: „A szokásos kifogással vigasztalom magam: ha nem én tettem volna, akkor valaki más”, tehát valaki ígyis-úgyis elkészítette volna a jelenleg rohamosan terjedő MI-modelleket, amivel szemben egyre többen szólalnak fel. Maga Sundar Pichai, a Google vezérigazgatója is azt nyilatkozta nemrég, hogy veszélyt jelenthet a társadalomra az MI.

Az interjúból kiderül: Hinton elégedett volt azzal, ahogyan a Google a technológiát irányítja – egészen addig, amíg a Microsoft piacra nem dobta az OpenAI technológiáját alkalmazó új Binget. A Google erre „vörös kóddal” reagált cégen belül, és egy ilyen heves küzdelmet gyakorlatilag lehetetlen megállítani – ez pedig egy olyan világot eredményezhet, amiben olyan sok lehet a valótlan kép és szöveg, hogy senki sem fogja többé megmondani, mi a hamis, és mi a valódi.

A félretájékoztatás veszélye mellett hosszabb távon Hinton attól is tart, hogy az MI felszámolhatja a rutinmunkákat, vagy éppen akár az emberiséget is, miután elkezd saját maga kódokat írni és futtatni. A szakember azt is kiemelte, sokan hitték, hogy az MI valóban okosabb lehet az embereknél – a legtöbben, köztük ő is, viszont azt gondolták, ez még túl távoli. „Én azt hittem, ez még 30–50 évre van. Ma már nyilvánvalóan nem gondolom ezt” – mondta Geoffrey Hinton a The New York Timesnak.

A teljes információ

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!