hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Az adatvezérelt döntésmechanizmust az ellátás minden szintjére kiterjesztenék

Az egészségügy minden területén megjelenik és nagy szerepet kap a digitalizáció, és a szakmai fejlesztések mögé informatikai támogatást kell adni, mondta a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára a Digital Health Summit konferencián szerdán Budapesten.

Takács Péter szerint a többi közt akkor lesz működőképes az ellátórendszer, ha megfelelő szinten állnak rendelkezésre azok az adatok, amelyek a döntés-előkészítéshez kellenek. Az adatvezérelt döntésmechanizmust az ellátás minden szintjére szeretné kiterjeszteni a kormányzat, közölte az államtitkár a Digital Health Summit tanácskozáson.

Takács a kiemelt kormányzati egészségügyi digitális célkitűzések közé sorolta a telemedicina és a nemzeti prevenciós rendszer informatikai továbbfejlesztését, az egységes kórházi medikai rendszer kialakítását, a központi várólista-előjegyzés digitális támogatását és a mesterséges intelligencia napi gyakorlatba ültetését.

Az elektronikus egészségügyi szolgáltatási térről (EESZT) azt mondta, a rendszer "kezdi kinőni a kezdeti gyermekbetegségeket". A felhő fejlesztési irányai között jelölte meg a strukturáltság növelését, a telemedicina-ellátás támogatását, az okoseszköz-adatok rögzítését. Ide sorolta továbbá az időpontfoglalás, az e-beutaló és a lakossági funkció bővítését. Utóbbi kapcsán Takács Péter elmondta, az EgészségAblak mobil applikációt folyamatosan fejlesztik, az abban már elérhető e-recept az államtitkár szerint sikertörténet. Szeretnék elérni, hogy jövőre a digitális időpontfoglalás és az időpontmódosítást is lehetővé váljon a lakosság számára is, tette hozzá.

Takács úgy fogalmazott, az e-beutaló és időpontfoglalás a szakellátásban még az ügyeleti rendszer bevezetésénél is "nagyobb dobás lesz". A rendszer üzemeltetését elkezdték, és egyre több szakrendelő és kórházi rendelőintézet kapcsolódik be. Oda szeretnének eljutni, hogy a kétszáz óránál nagyobb kapacitással működő ellátónál kötelező legyen az időpontfoglaló rendszert használni, ismertette; a rendszertől transzparens és hatékony járóbeteg-ellátást várnak.

Összességében az adatvezérelt egészségügyi ellátáshoz kell eljutni, ami hiteles adatokon nyugszik. "Amennyiben az ipari szereplők elfogadják a játékszabályokat, a kormányzat partner lesz a fejlesztésekben", hangoztatta Takács Péter.

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára előadást tart a 4. Digital Health Summit egészségügyi szakmai konferencián a budapesti Radisson Blu Béke Hotelben 2023. november 29-én (MTI/Kovács Tamás)
Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára előadást tart a 4. Digital Health Summit egészségügyi szakmai konferencián a budapesti Radisson Blu Béke Hotelben 2023. november 29-én (MTI/Kovács Tamás)

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!