hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Óvatosságra intik az egészségügyi applikációkat használókat

Kiberbiztonsági szakértők szerint óvatosnak kell lenni az egészségügyi adatokat gyűjtő alkalmazásokkal, írja az Economx.

A digitális világban ma már szinte mindenre van egy alkalmazás. Az egyik terület, amely a leginkább fellendülőben van, az egészségügy. A női ciklus követésétől kezdve a mentális egészségen át a vérnyomás mérésig szinte bármire léteznek egészségügyi (mHealth) appok.

A piac már most kétszámjegyű növekedést produkál, és 2030-ra a becslések szerint 861 milliárd dollárt fog érni. Az ESET kiberbiztonsági szakértői szerint érdemes óvatosnak lenni, hogy a legérzékenyebb adatokat kivel osztjuk meg – írja az Economx.

Amikor ezeket az appokat használjuk, hajlamosak vagyunk a legérzékenyebb információkat is kiadni magunkról. A GDPR az egészségügyi információkat "különleges kategóriájú" adatoknak minősíti, ami azt jelenti, hogy nyilvánosságra kerülve jelentős kockázatot jelenthetnek az egyén alapvető jogaira és szabadságára nézve. Ezért a szabályozó hatóságok extra védelemre kötelezik a szervezeteket.

Amellett, hogy ezek az alkalmazások igen hasznosak, hiszen figyelik az idős emberek mozgását és baj esetén riasztanak, monitorozzák a vízivási, sportolási és alvási szokásainkat, kontroll alatt tartják a súlyunkat, emlékeztetnek a gyógyszer bevételére, ám azért sok veszélyt is jelenthetnek.

Mindenkinek más a kockázati hajlandósága, néhányan hajlandóak lesznek kompromisszumot kötni a személyre szabott szolgáltatások/hirdetések és az adatvédelem között. Másokat talán az sem zavar, ha egyes egészségügyi adatait eladják harmadik félnek – mondta Csizmazia-Darab István, az ESET megoldásait forgalmazó Sicontact Kft. kiberbiztonsági szakértője.

Sajnos nem minden alkalmazásfejlesztő tartja szem előtt a felhasználók érdekeit, vagy nem mindig tudja, hogyan védje meg őket. Előfordulhat, hogy spórolnak az adatvédelmi intézkedésekkel, vagy nem mindig teszik egyértelművé, hogy a személyes adatokból mennyit osztanak meg harmadik felekkel. Ezt szem előtt tartva érdemes megvizsgálnunk az egészségügyi appok használatának fő adatvédelmi és biztonsági kockázatait, hogy biztonságban maradjunk.

(forrás: Economx)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!