hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

MI: négyféleképpen érhet véget a világunk

A DailyStar megkérdezte a mesterséges intelligenciát, hogyan és mikor lesz vége a világnak, a Google Bard pedig hátborzongató jóslatokkal állt elő. A mesterséges intelligencia négy gócpontot azonosított, a nukleáris háború mellett a mesterséges intelligenciát is, közli az RTL.hu.

A világnak nem biztos, hogy vége lesz, és nem biztos, hogy a fenti módok bármelyikével, tisztázta a lap szerint az MI, jelezve, hogy a világ sorsa az emberiség kezében van, és hogy hatalmunkban áll elpusztítani önmagunkat. Kijelentette, hogy nincs végleges válasz, és azt sem tudta pontosan meghatározni, hogy mikor jön el a világvége. Viszont arra megkérték, hogy részletezze az általa felállított kategóriákat.

„Egy hatalmas aszteroida becsapódása, egy szupervulkán kitörése vagy egy globális világjárvány potenciálisan eltörölheti az emberiséget. Egy nagy aszteroida becsapódása széleskörű pusztítást és emberveszteséget okozhat, és akár az emberiség kihalásához is vezethet” – írta a mesterséges intelligencia.

„Egy két vagy több nagyhatalom közötti nukleáris háború szintén a világ végéhez vezethet, akár közvetlenül, akár a kialakuló nukleáris tél miatt. A nukleáris fegyverek nagyon erősek, és széles körű pusztítást és emberéleteket követelhetnek” – magyarázta. 

A mesterséges intelligencia szerint, ha nem foglalkozunk az éghajlatváltozással, az olyan katasztrofális eseményekhez vezethet, mint például a tengerszint emelkedése, a szélsőséges időjárási események és a tömeges kihalások. A Fókusz riportja szerint az eddigi előrejelzések alapján a szélsőséges időjárási változásoknak csak a 22. században kellene bekövetkezniük, ám egy új kutatás szerint akár már 30 év múlva drasztikus fordulatokra számíthatunk:

„Egyesek úgy vélik, hogy a mesterséges intelligencia végül olyan intelligenssé válhat, hogy felülmúlja az emberi intelligenciát, és úgy dönt, hogy kiirtja az emberiséget” – szögezte le. Ez egy gyakori forgatókönyv a sci-fikben, de komoly aggodalomra ad okot egyes mesterséges intelligencia kutatók körében is, jegyezte meg. A mesterséges intelligenciát olyan autonóm fegyverek kifejlesztésére lehetne felhasználni, amelyek emberi beavatkozás nélkül képesek ölni – írta, hozzátéve: ez véletlen vagy szándékos fegyverkezési versenyhez vezethet, ami végül nukleáris háborúhoz futhatna ki.

A teljes információ

(forrás: RTL.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!