hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Már lázmérő applikáció is készült az okostelefonokra

Amerikai kutatók viszont egyetlen alkalmazással oldották meg azt, hogy az okostelefon kijelzőjéből hőmérő/lázmérő váljon, írja a hvg.hu.

A kutatók az általuk fejlesztett alkalmazásnak a FeverPhone nevet adták, utalva a lázra (fever) és a telefonra (phone). Persze mindenképpen kell egy hardveres egység, ami hőmérsékletet mér, ez azonban már eleve benne van az okostelefonokban, és termisztor a neve. Ez a bizonyos termisztor méri az eszköz belső elemeinek hőmérsékletét, beleértve az akkumulátort is, hogy aktiválja a biztonsági óvintézkedéseket, ha túlmelegedne a telefon – olvasható a Proceedings of the ACM on Interactive, Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies című folyóiratban.

Az okostelefonokban lévő termisztorok persze nem tudják megmérni a felhasználó testhőmérsékletét, viszont nyomon követhetők a felhasználó és az általa használt mobileszköz között átvitt hőenergia mennyisége. Egy lázas tesztalany szimulálására a kutatók speciális szuvidáló géppel melegítettek fel egy vízzel teli nejlonzacskót, majd hozzányomták ehhez több különböző okostelefon érintőképernyőjét, köztük a védőtokos készülékekét és képernyővédőt használó telefonokét.

A kutatók a különböző tesztesetek adatait használták fel egy gépi tanulási modell kiképzésére, amely összetett kölcsönhatásokat használt a testhőmérséklet becslésére. Mivel az érzékelőknek a telefon akkumulátorának hőjét kell mérniük, az alkalmazás nyomon követi, hogy a telefon milyen gyorsan melegszik fel, majd az érintőképernyő adatai alapján számba veszi, hogy mennyi származik abból, hogy valaki megérinti. Ahogy újabb teszteseteket adtak hozzá, a kutatók képesek voltak úgy kalibrálni a modellt, hogy figyelembe vegyék az olyan eltéréseket, amelyeket a telefontartozékok okoznak – írja a hvg.hu.

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!