hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Képi és szöveges leleteket elemez a magyar nyelvű algoritmus

Lezárult a GE HealthCare és a Debreceni Egyetem kétéves, mesterséges intelligenciára alapuló közös kutatásfejlesztése a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) támogatásával, írja a VG.

A projektben olyan mesterséges megoldás született, amely a diagnosztikai képi és szöveges leletek kutatását teszi lehetővé az újonnan fejlesztett magyar nyelvű, természetes nyelvfeldolgozó (Natural Language Processing – NLP) algoritmusokkal. Alkalmazásával célzottan azonosíthatók a meghatározott kritériumoknak megfelelő páciensek, ennek eredményeként több beteg vonható be az egészségügyi kutatásokba – derül ki a GE Heathcare közleményéből. 

A mintegy 1,5 milliárd forint összköltségvetésű projektet a NKFIA mintegy 800 millió forinttal támogatta, a munkában több mint 50 kutató-fejlesztő munkatárs vett részt.

A GE HealthCare hazai központja a vállalat hét globális stratégiai egységének egyike, a létszáma alapján Európában a második legnagyobbnak számít. Magyarország ad otthont vezető európai adattudományi csapatának is. Nevéhez számos, világszerte elérhető, személyre szabott egészségügyi alkalmazás fűződik, köztük onkológiai, kardiológiai és neurológiai megoldások. Magasan képzett szakemberei Budapesten, Szegeden és Pátyon látnak el fejlesztési és támogatási funkciókat a globális, regionális és helyi piacok számára, írja a VG.

(forrás: vg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!