hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Jönnek az ehető robotok

Egy innovatív kutatócsoport ehető drónokat, robotokat fejleszt. A projektről annak vezetője, Bokeon Kwak árult el többet az Index-nek adott exkluzív interjúban a MOME Future Materials konferencián.

A technológia és a tudomány új területeit feszegeti az élelmiszer-robotika. A RoboFood projekt keretében először hoznak létre ehető robotokat, illetve olyan élelmiszert, amely robotként viselkedik – árulta el az Index-nek a projekt vezetője, Bokeon Kwak a MOME Future Materials konferencián.

Egy repülőkatasztrófa sérültjeinek is szállíthatnak táplálékot az ehető drónok, de más katasztrófahelyzetekben is életmentők lehetnek – mondta a lapnak. A szakértő elmagyarázta, hogy a hagyományos drónoknak komoly korlátaik vannak: tömegük nagy részét a szárny, a motorok és további, elengedhetetlen műszaki elemek képezik, ezenfelül általában csak tömegük 30 százalékát tudják röptetni. Ezt a korlátot törte át a Lausanne-i Műszaki Egyetem posztdoktori hallgatója, Bokeon Kwak által vezetett csapat, amely ehető szárnyú repülőgépet készített, amivel az életmentő teher arányát 50 százalékra növelték. 

A kutatók azonban a drónoknál is tovább mentek, nyelni nem tudó betegeknek fejlesztenek torkon lemászó robotélelmiszert, illetve állatoknak mozgó táplálékot – közölte a projekt vezetője, aki szerint az ehető robotok egyik legizgalmasabb aspektusa az, hogy lehetőséget teremt a robotikakutatásban használt anyagok bővítésére.

Még nincs működő prototípusunk, de a Robofood projekt egyik célja, hogy kifejlesszünk egy teljes mértékben ehető robotot a nyelési nehézséggel küzdő betegek számára. Ezen betegeknek nehézséget okoz az élelmiszerek lenyelése, ezért olyan robotot fejlesztünk, amely aktívan tud mozogni a torokban, így biztosítva, hogy a betegek elegendő táplálékot kapjanak – árulta el Kwak, hozzátéve, hogy ezzel az újítással a betegek közérzete is javulhatna, hiszen jelenleg a folyékony táplálékot is csak nagy szenvedések árán tudják lenyelni.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Index)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!