hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Indulhat az emberkísérlet az agyba ültetett lapkákkal

A Neuralink, Elon Musk egy startupja megkapta a szükséges engedélyeket az amerikai szövetségi egészségügyi hatóságtól (FDA). Így a cég immár embereken is megkezdheti az agyba ültethető lapkákkal végzett kísérleteket.

A cég először olyan önkéntes jelentkezőket keres és szűr majd a projekthez, akik gerincvelő-sérülés vagy ALS (amiotrófiás laterálszklerózis) miatt mozgásukban súlyosan korlátozottakká váltak. Azt azonban nem közölték, hogy pontosan hány emberrel kívánják megkezdeni a tervek szerint akár hat esztendőig is elhúzódó, szigorúan ellenőrzött kísérleteket, írja az itbusiness.hu.

A folyamat során robotok segítségével a kiválasztott páciensek agyába, egészen pontosan annak a mozgást ellenőrző területére ültetnek be egy, az agy és a számítógép között kapcsolatteremtésre specializált lapkát (brain-computer interface, BCI). A Neuralink nyilatkozata szerint először azt szeretnék elérni, hogy a kísérlet alanyai pusztán gondolataik segítségével legyenek képesek irányítani a számítógépek kurzorát vagy billentyűzetét.

A cég 2022-ben az még 10 emberrel szerette volna megkezdeni az úttörőnek számító, de igen veszélyesnek ígérkező kísérletet. Ezt az FDA akkor nem engedélyezte, hiszen számos hiányosságot tártak fel a hivatal szakemberei a benyújtott dokumentációban. Az azonban nem ismert, hogy a végül megkapott engedélyben hány páciens bevonását hagyták jóvá.

Elon Musk szerint a Neuralink hamarosan az emberi agyba ültetett lapkák segítségével tudja majd gyógyítani a kóros elhízást, az autizmust, a depressziót és a szkizofréniát.

(forrás: IT business online)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!