hirdetés
2024. június. 16., vasárnap - Jusztin.
hirdetés

Ilyen kütyüket használ az intelligens egészségügy

A miniatürizált elektronika és viselhető eszközök személyre szabott otthoni kezelést ígérnek a betegeknek, emellett jelentősen átalakítják az egészségipart.

Manapság egyre gyakoribb, hogy az okostelefonok piacáról érkező innovációkat az orvosi berendezések következő generációjának megalkotására használják fel. Az új eszközök kis méretük és hordozhatóságuk miatt többé nem korlátozódnak a kórházakra, hanem mindennapi használathoz vezetnek, így javítják a betegek egészségét és életminőséget. Fontos tudni, hogy az összekapcsolt orvostechnikai eszközök aktívan befolyásolják az ellátást, de nem helyettesítik azt. Az alábbiakban néhány érdekes újdonságot szedtünk össze a hordozható egészségügyi innovációk területéről.

Orvoskutatók fejlesztették ki a rákkezelés új diagnosztikai eszközét, a keringő tumorsejteket (CTC-k) figyelő alkalmazást. A CTC-k jellemzően vérmintákból kerülnek begyűjtésre és elemzésre. Bár a vérvétel kevésbé invazív, mint a biopszia, a CTC-teszteknek két fő hátránya van: a tipikus vérvétel során nagyon kis mennyiségű vért vesznek le a vizsgálatok elvégzéséhez, és a CTC-sejtek nem mindig vannak jelen megfelelő mennyiségben a vérvétel pontos időpontjában. 

Az új eszköz folyamatosan érzékeli és méri a CTC-ket, ami nagyobb vérminta elemzését és a gépi tanulási technikák révén pontosabb megállapításokat eredményez. Ha ez az eszköz sikerrel jár, várhatóan a következő néhány évben készen áll az emberi tesztelésre, és ha sikeres lesz, akkor a rák korai felismerése szempontjából újdonságot jelenthet, ami potenciálisan kiküszöbölheti a legmérgezőbb kezelések szükségességét, és több életet menthet meg.

Hipertrófiás kardiomiopátiaA hipertrófiás kardiomiopátiában a szeptumnak nevezett izmos szívfal gyakran a szokásosnál vastagabbá válik. A megvastagodás azonban a bal alsó szívkamrában, más néven a bal kamrában bárhol előfordulhat. Forrás: Mayo Foundation
Hipertrófiás kardiomiopátiaA hipertrófiás kardiomiopátiában a szeptumnak nevezett izmos szívfal gyakran a szokásosnál vastagabbá válik. A megvastagodás azonban a bal alsó szívkamrában, más néven a bal kamrában bárhol előfordulhat. Forrás: Mayo Foundation

A hipertrófiás kardiomiopátia (HCM) olyan betegség, amely a szív rendellenes megvastagodását okozza. Bár a HCM nehezen diagnosztizálható, szívbetegséghez, stroke-hoz és halálos kimenetelű szíveseményekhez vezethet.A kutatók olyan bioszenzort fejlesztettek ki, amely más okosórákba vagy csuklóra viselhető eszközökbe integrálható, és amelyek képesek a vérmennyiség változásainak megfigyelésére és nyomon követésére. A mesterséges intelligencia módszereit alkalmazva a bioszenzor adatai pontosan megjósolták a HCM olyan eseteit, amelyek egyébként diagnosztizálatlanok maradtak volna, amíg a szívbetegség előre nem halad és súlyosabb tüneteket nem mutat. 

Súlyos cukorbetegeknek fejlesztették az új vércukorszintmérőt, amelyet közvetlenül a bőrfelszín alá helyeznek. A kütyü szenzorai valós időben mérik a vércukorszintet, amelyeket 5G hálózaton keresztül orvosokkal osztanak meg. A készülék lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy felső és alsó megfigyelési határértékeket állítsanak be, és értesítést kapjanak, ha ezeket a határértékeket átlépték. A rendszer tartalmaz továbbá adatjelentést, amely e-mailben elküldhető az egészségügyi szolgáltatónak, valamint grafikonokat, amelyek a glükózszinteket mutatják az idő múlásával. Inzulinadagolóval kombinálva mind a megfigyelés, mind a kezelés biztosítható, miközben a beteg folytatja mindennapi életét.

Súlyos cukorbetegeknek fejlesztették az új vércukorszintmérőt, amelyet közvetlenül a bőrfelszín alá helyeznek. Forrás: Dexcom
Súlyos cukorbetegeknek fejlesztették az új vércukorszintmérőt, amelyet közvetlenül a bőrfelszín alá helyeznek. Forrás: Dexcom

Vérnyomást sokféleképpen lehet mérni, ezúttal egy okosórára hasonlító eszközt alkottak amerikai kutatók. A kísérő alkalmazás tárolja az adatokat, és egy grafikus felhasználói felületen keresztül könnyen azonosíthatóvá teszi a trendeket. A kütyü figyelmezteti viselőjét a normál tartományon kívüli vérnyomásértékekről, így a betegek bejelentkezhetnek orvosukhoz. Az aktív életet élők számára, legyenek azok idősek vagy fiatalok, lehetővé teszi, hogy sportcélokat tűzzenek ki, illetve nyomon kövessék, hogy a napi tevékenységeik hogyan befolyásolják a vérnyomásukat.

Forrás: Dexcom / Mayoclinic

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!