hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Feltalálták a 270 forintért megbízható vérnyomásmérőt

Amerikai kutatók egy apró, 3D-nyomtatással előállított okostelefon-tartozékot készítettek, amely megfizethetővé és megbízhatóvá teszi a vérnyomásmérést, közli a hvg.hu.

A Kaliforniai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy olcsó, mechanikus klipet, amelyet egy okostelefonra kell rögzíteni, és máris mérhető vele a vérnyomás. Ehhez csak rajta kell tartani az ujjat a klipen, és kis idő múlva megjelenik a vérnyomás értéke a telefon kijelzőjén.

Egy klip elkészítése jelenleg 0,8 dollárba (körülbelül 270 forintba) kerül, de tömeggyártás esetén akár 10 centre (34 forintra) csökkenhet az ára.

Maga a klip – magyarázza a ZME Science – egy 3D-nyomtatott mechanikus rendszer, amelyben nincsen elektronika, tulajdonképpen a telefon kameraérzékelőjére és számításaira támaszkodik. Amikor a felhasználó rányomja az ujját a klipre, a vaku fénye megvilágítja az ujjbegyet, amit a kamera észlel. Az általa rögzített információ piros kör formájában jelenik mg a kapcsolódó okostelefonos alkalmazásban. Az app kétféle bemenetet dekódol: a piros kör méretét, amelyik mutatja, hogy mekkora nyomást fejt ki a felhasználó az ujja artériáiban, valamint a kör fényerejét, amely a pulzushoz és az ujjbegyben lévő vér mennyiségéhez kapcsolódik. Az alkalmazás algoritmusai elemzik ezeket az értékeket, majd megjelenítik a vérnyomás értékét a kijelzőn.

E funkciókat a klip elektronika nélkül látja el. Nincs szükség mechanikus pumpára, a páciensnek egyszerűen követnie kell a kijelzőn megjelenő útmutatást, hogy miként nyomja meg a klipet. Az érzékelést a telefon kamerája végzi a klip mechanikai kialakításának a segítségével. A cél, hogy olyan eszközt készítsenek, amelyik minden okostelefonhoz univerzálisan adaptálható, és hogy az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala is jóváhagyja a rendszert.

A teljes információ

Mohamed Hassan képe a Pixabay-en
Mohamed Hassan képe a Pixabay-en

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!