hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Digitális kórház a cukorbetegek kezelésére

Digitális kórház segíti a cukorbetegség és szövődményeinek kezelését, megelőzését, így visszaszorítva a betegség olyan súlyos következményeit, mint a lábamputáció. A 30 év klinikai tapasztalat alapján kidolgozott MEROVA végtagmentő alkalmazás a lábdiagnosztika mellett kibővült a szakellátók, lábápolók által használható felülettel, amely egyúttal orvosi támogatást is nyújt ezen ellátóknak.

November a cukorbetegség hónapja, ami felhívja a figyelmet az egyik leggyakoribb, súlyos szövődményekkel járó betegségre, ami a modern kor emberét sújtja. Világszerte ugyanis több mint 500 millióan küzdenek vele, és 2021-ben 6,7 millió ember halálát okozta, azaz 5 másodpercenként egy ember emiatt hunyt el. Ennek oka, hogy nagyon sok komplikációval járhat: többek között szívrohamot, vesebetegséget, sztrókot, vakságot vagy akár alsó végtagvesztést okozhat.

„A betegség hazánkat sem kíméli, a cukorbetegségre visszavezethető amputációk számában például az első helyen állunk Európában. Emellett az is komoly intő jel, hogy a korábban felnőttkori betegségnek tartott 2-es típusú diabétesz egyre inkább érinti a fiatalabb korosztályt is. Holott sok esetben a betegség nemcsak elkerülhető, de hatékony diagnosztikával, életmódváltással és szakellátással akár vissza is fordítható” – hívta fel a figyelmet dr. Rozsos István sebész, érsebész, diabétesz láb specialista, a MEROVA módszer egyik kidolgozója.

Módszertanból digitális kórház

A módszerrel már több ezer magyar beteg végtagját sikerült megmenteni, ugyanis olyan, lépésről lépésre követhető feladatsort biztosít a betegek számára, amely kifejezetten a cukorbetegség és a vénás keringési betegségek szövődményei miatt veszélyeztetett végtagok megmentését szolgálja. A módszerre épülő, egyedi végtagmentő alkalmazás az éves szinte 5-6000 amputáció megelőzésének céljából jött létre, és 30 év klinikai tapasztalata alapján közel 100 egyedi kezelési tervet tartalmaz. Most a módszer eredményeire építve tovább bővült a digitális egészségügyi szolgáltatás: létrehoztak egy olyan, cukorbetegekre specializálódott digitális kórházat, amely minden segítséget és információt megad a betegek számára.

„A diabétesz kezelése egy csapatmunka a beteg, a szakellátók és lábápolók, illetve orvosok között, ezért a végtagmentő alkalmazást kibővítettük egy új, a szakellátók és lábápolók által használható betegellátó felülettel. Így a diabétesz láb szindrómás és visszérproblémás betegek lábdiagnosztikája mellett már az állapotfelméréshez és vizsgálatokhoz szükséges kezelőlapok, dokumentumok kezelése is digitálisan történik. Az új felület egyben orvosi támogatást is nyújt az ellátók számára a megfelelő döntések meghozatalában” – mutatta be az újdonságot Menyhárt Lia, a MEROVA Health Zrt. ügyvezetője. „A problémás esetek korai, a szakellátók és lábápolók bevonásával történő kezelése a gyógyítás eredményességét, a betegek és hozzátartozóik életét, illetve az orvosi leterheltség csökkentését is nagyban segíti” – tette hozzá.

Dr. Rozsos István alapítóként idén elnyerte a Richter Érdemérmet, a fejlesztés pedig Az év betegbarát szolgáltatója díjat. Emellett a MEROVA 1. helyezést ért el a BKIK társadalmi vállalkozások számára létrehozott mentorprogramjában, a jelenlegi fejlődését pedig a legnagyobb hazai nagyvállalati inkubátorprogram, a start it @K&H segíti. A csapatot beválogatták a 2024. február 26-29. között zajló dohai Websummitra is.

 

A fotón balról jobbra: Horváth Tamás András technológiai vezető, Menyhárt Lia ügyvezető és Rozsos István érsebész, alapító (Forrás: Well.hu)
A fotón balról jobbra: Horváth Tamás András technológiai vezető, Menyhárt Lia ügyvezető és Rozsos István érsebész, alapító (Forrás: Well.hu)

MEROVA Health Zrt.

A MEROVA komplex ökoszisztéma kiépítésén dolgozik, ahol jelen van az orvos, a szakellátó és a beteg is, ugyanis a gyógyulás csapatmunka. A rendszer 30 év klinikai tapasztalatát foglalja össze a preventív szemlélet és a megfelelő diabétesz szövődmény ellátás érdekében. A betegek számára a MEROVA tudástár mellett szakellátó kereső, állapotnaplózás, életmód csomagok, kurzusok és online konzultációk is elérhetők, hogy megkönnyítse és meggyorsítsa a betegek megfelelő ellátását és gyógyulását.

A MEROVA végtagmentő diagnosztikája önkéntes műnyilvántartásban van, szoftvere pedig – Európában egyedülálló módon – a kliens menedzsment rendszer és a betegek biztonságos becsatornázása mellett protokollszerű támogatást és tréninget is nyújt az ellátóknak, hogy növelje az ellátás színvonalát és a betegek biztonságát. A Végtagmentő diagnosztika már 6000 felhasználó életét segítette eddig, az új szoftvert pedig az indulást követő pár napon belül már 50 lábápoló használja.

MEROVA_bemutatófilm

(forrás: Well.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!