hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Diagnosztikai képi és szöveges leletek kutatását teszi lehetővé

Lezárult a GE HealthCare és a Debreceni Egyetem 2 éves mesterséges intelligenciára alapúló közös kutatás- fejlesztési projektje a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) támogatásával.

A Debreceni Egyetem kutatóinak és a GE HealthCare szakembereinek bevonásával végzett 2 éves projekt során olyan korszerű mesterséges intelligencia alapú megoldás született, amely a diagnosztikai képi és szöveges leletek kutatását teszi lehetővé az újonnan fejlesztett magyar nyelvű, természetes nyelvfeldolgozó (Natural Language Processing - NLP) algoritmusok segítségével. Az innovatív informatikai megoldás alkalmazása lehetőséget ad a meghatározott kritériumoknak megfelelő páciensek célzott azonosítására, és ennek eredményeként több beteg bevonására az egészségügyi kutatásokba, amely hozzájárul a hazai és nemzetközi gyógyszerkutatáshoz kapcsolódó klinikai vizsgálatok eredményességéhez.

A közel 1,5 milliárd forint összköltségvetésű projekt a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) mintegy 800 millió forintos támogatásával valósult meg, amelyben több mint 50 kutató-fejlesztő munkatárs vett részt.

A GE HealthCare hazai központja a vállalat hét globális stratégiai egységének egyike, létszámát tekintve Európában a második legnagyobb jelenléttel rendelkezik. Magyarország ad otthont a GE HealthCare vezető európai adattudományi csapatának is. A magyar fejlesztőcsapatok nevéhez számos, világszerte elérhető személyre szabott egészségügyi alkalmazás fűződik, köztük onkológiai, kardiológiai és neurológiai megoldások. Magasan képzett szakemberei három helyszínen, Budapesten, Szegeden és Pátyon látnak el fejlesztési és támogatási funkciókat a globális, regionális és helyi piacok számára.

A Debreceni Egyetem (DE) a hazai felsőoktatás egyik kiemelkedő intézményeként a legmagasabb szintű, sokoldalú, multidiszciplináris képzéssel, kutatással és fejlesztéssel járul hozzá az egyetemes tudomány és a magyar társadalom fejlődéséhez. Kutatóegyetemként, valamint regionális vállalati innovációs hálózatok központi  intézményeként a DE fontos célja, hogy kutatás-fejlesztési tevékenységével segítse vállalati partnereit – különös tekintettel az egyetem számára stratégiai területnek számító egészségiparban, ahol az intézmény orvos-, egészség-, gyógyszerész- és természettudományi, valamint informatikai tudásbázisa is szerepet kap.

"A mesterséges intelligencia rohamos fejlődésével, a mélytanulás (Deep Learning) módszerrel tanított természetes nyelvfeldolgozó - Natural Language Processing (NLP) megoldások forradalmasíthatják az egészségügyet azáltal, hogy javítják az orvosi leletek elemzésének hatékonyságát. A gyógyszerfejlesztésekhez elengedhetetlen klinikai vizsgálatokhoz világszerte speciális betegcsoportok beazonosítására van szükség, a GE HealthCare-rel közösen fejlesztett, hiánypótló megoldás révén a leletek gyorsabban és szélesebb körben válnak kutathatóvá. Ez lehetőséget teremt arra is, hogy több nemzetközi szintű kutatási projektekbe bevonjuk a hazai pácienseket – fejtette ki Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora.

A meglévő, nagy mennyiségű egészségügyi adatok mesterséges intelligencia támogatásával történő feldolgozása, elemzése és eddig ismeretlen összefüggések feltárása megteremtheti a személyre szabott orvoslás feltételeit, pontosabb diagnózishoz, eredményesebb, és hatékonyabb betegellátáshoz vezethet. A GE HealthCare és a Debreceni Egyetem most lezárt mesterséges intelligenciára épülő, egységes adatkezelési, adatbányászati rendszer kutatás-fejlesztési pályázata is a személyre szabott terápiák megvalósításához viszi egy lépéssel közelebb az egészségügyet, írták a közleményben.

Forrás: GE
Forrás: GE

(forrás: GE Healthcare)

cimkék

DE, GE
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!