hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Betolták az fMRI-be az önkénteseket, az MI kiolvasta, mire gondolnak

A hvg.hu szerint a Texasi Egyetem kutatói olyan algoritmust fejlesztettek ki, ami képes az ember agyi tevékenysége alapján megmondani, hogy mire gondol az illető.

A Texasi Egyetem kutatói áttörést értek el a mesterséges intelligencia használata terén – derül ki egy új, a Nature Neuroscience című tudományos lapban megjelent publikáció szerint. A tudósok egy olyan nyelvi dekódert fejlesztettek ki, ami a ChatGPT-hez hasonló mesterséges intelligencia (MI) segítségével szöveggé tudja konvertálni az ember gondolatait.

A Vice arról ír, hogy ez az első alkalom, hogy a nyelvet non-invazív beavatkozás, vagyis műtét nélkül rekonstruálták az emberi agy tevékenysége alapján. Mindehhez az fMRI-t, vagyis a funkcionális mágnesesrezonancia vizsgálatot használták. A dekóder képes volt az agyi minták alapján értelmezni azoknak a történeteknek a lényegét, amelyeket az alanyok néztek v agy hallgattak – vagy akár egyszerűen elképzeltek. Mindez lehetővé teszi, hogy soha nem látott hatékonysággal olvassunk az emberek gondolataiban, írja a lap.

Összesen három embert vizsgáltak meg, akik 16 órát töltöttek az fMRI-gépben, miközben történeteket hallgattak. A kutatók összekapcsolták a történetek szemantikai jellemzőit az fMRI által mért adatokkal, így a gép megtanulta, hogy melyik szavak milyen agyi tevékenységhez kapcsolódnak. Ezek után új történeteket hallgattattak meg velük. A dekóder képes volt szöveggé konvertálni a hallottakat, igaz, a narratíva néhol eltért az eredetitől. Például a „még nincs meg a jogosítványom” mondatot úgy értelmezte a gép, hogy „még el sem kezdtem megtanulni vezetni”.

A teljes információ

(forrás: hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!