hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Az okostelefon jelezheti az ittasságot is

Az IT Business szerint a Stanford Medicine és a Torontói Egyetem kutatói olyan eljárást hoztak létre, amelynek segítségével az okostelefonok és az okoshangszórók szenzorai meghatározhatják, hogy a felhasználó mennyire lehet ittas, ez a technológia pedig megakadályozhatja, hogy alkoholos befolyásoltság alatt vezessenek.

A tudósok kísérleteikben meghatározták az elfogyasztandó alkohol mennyiségét a résztvevők testtömege alapján, majd véletlenszerűen megkérték őket, hogy egy sor nyelvtörőt hajtsanak végre: egyet az ivás előtt, majd egy másikat óránként az alkoholfogyasztás után, legfeljebb hét órán keresztül. Miután hangosan felolvasták a nyelvtörőt, a résztvevőket arra utasították, hogy rögzítsék a hangjukat egy okostelefonra, amelyet egy asztalon állítottak fel, egy-két méterre tőlük. Lélegzetük alkoholtartalmát is dokumentálták a kutatók a kísérlet kezdetén, majd az első ital után 30 percenként, szintén maximálisan hét órán keresztül.

A kilélegzett alkohollal kapcsolatos eredményekkel összehasonlítva a résztvevők hangmintáiban a kísérlet során bekövetkezett változások 98 százalékos pontossággal jelezték előre az alkoholmérgezést.

Dr. Brian Suffoletto, a Stanford sürgősségi osztályának docense azt állította, ahhoz, hogy a hangmintákat mint a mérgezés megbízható jelét érvényesíteni lehessen, sokkal több kutatásra van szükség a legkülönbözőbb etnikai eredetű egyénekkel. A jövőben csapata olyan vállalkozások segítségét kérné, amelyek jelenleg is gyűjtenek beszédmintákat intelligens hangszórókon keresztül. Suffoletto azt vázolta, hogy a felügyeleti eszközök végül több érzékelőt is kombinálhatnak – például a járást, a hangot és a szöveges viselkedést. A kutatók végső célja egy olyan beavatkozási rendszer kifejlesztése, amelyet az emberek hajlandóak használni, és amely segíthet megelőzni a sérüléseket és életeket menteni, írja a lap.

A tanulmány a Journal of Studies on Alcohol and Drugs című folyóiratban jelent meg.

(forrás: IT business online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!