hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Áttörés előtt a térerő nélküli mobilozás?

A hvg.hu szerint egyre közelebb kerül a világ ahhoz, hogy mindennapos legyen a földi térerőt nélkülöző, műholdas okostelefon-kapcsolat.

Mint a lap írja: jelentős konkurenciát kaphat a SpaceX által üzemeltetett Starlink, amely jelenleg gyakorlatilag egyeduralkodó a műholdas internetszolgáltatók piacán. A Google, az AT&T és a Vodafone ugyanis összesen 206,5 millió dollárt fektet az AST SpaceMobile-ba, mely olyan szolgáltatás indítását tervezi, mellyel közvetlenül lehetne okostelefonnal kapcsolódni az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdakhoz. Hasonlóra készül a Starlink is, jelenleg ugyanis a műholdas kapcsolathoz mindenképp szükséges egy vevőberendezés közbeiktatása is.

Az Ars Technika írja: az első befektetés a Google-től és az amerikai AT&T-től érkezett, a Vodafone – melynek kapcsán fontos megjegyezni, hogy már nincs köze az itthon ezen a néven működő operátorhoz – már korábban tett pénzt az AST SpaceMobile-ba.

A két mobilhálózati cég, a Vodafone és az AT&T hálózati berendezéseket rendelt a szolgáltatáshoz, míg a Google a termékfejlesztésben és tesztelésben fog közreműködni, hogy felkészítse az Androidot a szolgáltatásra történő kapcsolódásra, közli a lap.

Erik Lucatero képe a Pixabay-en
Erik Lucatero képe a Pixabay-en

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!