hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Amerikai egyetemek is vásárolják a magyar cég mikroszkóprendszereit

Az idegsejtek elhelyezkedésének és kapcsolati hálójának valós idejű mozgásvizsgálata néhány évvel ezelőttig még elképzelhetetlen volt.

A Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. a világon elsőként fejlesztett piacérett termékké valós idejű 3D akuszto-optikus szkenner alapú lézerpásztázó mikroszkópokat és ezen a területen máig piacvezető. Kutatóik a magyar és a nemzetközi tudományos élet aktív szereplői, rendszeresen publikálnak magas presztízsű folyóiratokban, mint a Science, a Nature Methods és a Nature Neuroscience.

Iván Zsolt a vállalat Customer Care Divízió igazgatója valamint értékesítési és marketing vezetője2023 legfontosabb eredményeiről szólva elmondta, a Femtonics a világon elsőként hozta forgalomba a valós idejű 3D mozgáskorrekciót a neurobiológiai alapkutatási kísérletekhez.

„Mivel a szervezet, így az idegsejtek is folyamatos mozgásban vannak (életfunkciók fenntartása, helyváltoztatás, egyéb mozgások miatt) így az agy nagyobb térfogatában való elhelyezkedésük és kapcsolati hálójuk valós idejű mozgásvizsgálata néhány évvel ezelőttig elképzelhetetlen volt. A Femtonics által fejlesztett rendszer azonban mozgás közben is képes mérni az idegsejtek sejttestjeiben és nyúlványaiban zajló elektromos aktivitást és az információ áramlását.”

A fejlesztés tulajdonképpen egy térben működő képstabilizátor, amely rendkívüli precizitással méri a folyamatokat. Az eszköznek köszönhetően lehetővé válik, hogy a gondolataink, memóriánk, érzelmeink alapjait egyre behatóbban ismerjék meg a kutatók.

Az idei év eredménye az is, hogy a cég megalkotta az első hordozható/mozgatható és bármikor, akár egy napon belül üzembe helyezhető 3D akuszto-optikai kétfoton mikroszkópot, valamint az első, szintén mozgatható és egy nap alatt üzembe helyezhető inverz tükör-pásztázó kétfoton mikroszkóp prototípusát.

Kozma Richárd, US Neuroscience igazgató, vezető termékspecialista elmondta, jellemzően a magas GDP-vel rendelkező országokban működnek laboratóriumok, ahol a berendezéseiket használják. A cég legjelentősebb értékesítéseire 2023-ban az USA-ban, Kanadában és az EU országaiban került sor: mások mellett a Boston Children's Hospital (Harvard University), az MIT, a Columbia University és a Yale University is vásárolt tőlük mikroszkóprendszereket.

Iván Zsolt hozzátette: a cég innovációit a felhasználók személyesen is kipróbálhatták az idei év során szervezett észak-amerikai roadshow keretein belül, de akár a világ legnagyobb neurobiológiai konferenciáján is 2023 novemberében, Washingtonban. Ezen eseményeken a vállalat bemutatta az újdonságokat, majd a Washingtoni Magyar Nagykövetség támogatásával kapcsolatépítő eseményt szerveztek az észak-amerikai és a magyar kutatók számára.

A Femtonics sikeréről szólva elmondták, a cég árbevételének csaknem száz százalékát exportból realizálják. Idén várhatóan a mikroszkópértékesítésből származó árbevétel meghaladja a négymilliárd forintot, mely a korábbi évekhez képest csaknem háromszoros eredmény. A vállalat 2024-ben további húsz százalékkal szeretné növelni megrendeléseinek összértékét, valamint folytatni kívánják a cég innovatív megoldásainak nemzetközi bemutatását.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!