hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

A mesterséges intelligenciától a virtuális kórházakig

Hogyan folytatódik a biotechnológiai lendület és az orvostechnikai innováció 2024-ben? A kérdésre az ITBusiness keresett választ.

2024-ben jelentős előrelépéseket fogunk látni a techbio területén, különösen a generatív mesterséges intelligencia ígéretes területén a gyógyszerkutatásban – mondta Diana Rottger, az APEX Ventures igazgatója. Rottger arra számít, hogy az ágazatban több vállalat lép tovább a klinikai fejlesztési fázisokba. A továbbfejlesztett diagnosztika irányába mutató tendencia is folytatódni fog, különösen az LLM-ek (nagy nyelvi modellek) hatalmas mennyiségű információ feldolgozására való képességének köszönhetően.

Az MI-algoritmusok hatalmas mennyiségű orvosi adatot tudnak elemezni, beleértve a betegek adatait, a genetikai információkat és a képalkotási eredményeket. A finom minták és összefüggések azonosításával, amelyek kisebb adathalmazok esetén nem feltétlenül válnak láthatóvá, az MI ezért segíthet a betegségek korai felismerésében. Ez pontosabb előrejelzésekhez és meglátásokhoz vezethet, különösen az összetett és heterogén betegpopulációkban – mondja Dag Larsson, a Doccla, egy virtuális kórházi kórtermet kínáló egészségügyi technológiai startup vezérigazgatója és alapítója.

Julia Hawkings, a LocalGlobe kockázatitőke-cég általános partnere szerint az egészségügyi rendszerre nehezedő nyomás enyhítése egy másik trend.

Igen, a GenMI-nek megvan a lehetősége arra, hogy javítsa az orvosi kutatást, segítse a gyógyszerkutatást és a betegségek diagnosztizálását, de a következő egy évben az ereje abból fog fakadni, hogy képes lesz átdolgozni a radar alatti feladatokat – jegyzi meg.

Ezek közé tartoznak az adminisztratív folyamatok, a klinikusok tanulási támogatása, a biztosítási és szolgáltatói munkafolyamatok automatizálása, valamint a betegségek korai felismerése körüli kommunikáció – írja az ITBusiness.

(forrás: IT business online)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!