hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

2024 egészségügyi-technológiai trendjei

Az egyre kevésbé konzervatív egészségügy hatalmas technológiai változásokat élt át az elmúlt évtizedben, a Computerworld szerint a következő évben még többre számíthatunk.

A generatív mesterséges intelligenciával és nagy nyelvi modellekkel (LLM) hatalmas előrelépéseket tett talán az egyik legfontosabb szektor. Rengeteg buktatón és nehézségen van túl, de még szembe kell néznie a következő években az újabban felmerülő megválaszolatlan kérdésekkel, megoldandó kihívásokkal. Az unikornisok (egymilliárd dollárt meghaladó cégértékű vállalkozások) bukása és az ingadozó tőzsde számos problémát okozott az egészségügynek. A generatív MI szinte észrevétlenül a napjainkban használt technológia része lett, az automatikus kiegészítéseket egy böngészőben, a nyelvi asszisztenseket gyakorlatilag már észre sem vesszük, de beépült napi rutinunkba, gyakorlatilag már bőrünkön tapasztalhatjuk, amit eddig sci-finek véltünk.

A legpotenciálisabb eszközök amiket integrálni lehet az egészségügybe az LLM-eken kívül, a Large Medical Modelek (LMM, Nagy Orvosi Modellek), de biztonságosságuk megkérdőjelezhető. Ahol a felülvizsgálatok jelen vannak, ott nem nyújtanak megfelelő védelmet a betegek és a fogyasztók számára.

Garantált, hogy a MI további térhódítása 2024-ben folytatódik. Az optimisták a MI prediktív klinikai modellekben való részvételét látják a következő lépésnek, míg a realisták nem klinikai használatban, inkább dokumentációban és képzési területek digitalizációjában gondolkodnak, írja a lap.

A 2023-as év reflektorfényében ugyan a MI volt, de a virtuális valóság (VR) is dübörgött az egészségügyi digitalizáció terén.

A teljes információ

(forrás: Computerworld)

cimkék

MI, vr
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!