hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Xenotranszplantáció: másodszor próbálkoznak sertésszív beültetésével

A világon másodszor ültettek át sertésszívet élő emberbe a Marylandi Egyetem Orvosi Központjában – számolt be a CNN nyomán a Telex.

A kórház közleményében azt írta, hogy a recipienst (akibe a donorszervet beültetik) 58 éves, Lawrence Faucette-nek hívják, és a szeptember 20-i műtét után két nappal már „önállóan lélegzik, és a szíve jól működik támogató eszközök segítsége nélkül”. Faucette-nek végstádiumú szívbetegsége volt, és a már meglévő perifériás érbetegsége, valamint belső vérzéssel járó szövődményei miatt nem volt alkalmas hagyományos szívátültetésre.

A felhasznált sertésszív a Revivcor (a United Therapeutics Corporation leányvállalata) genetikailag módosított sertéséből származott. A sertésben 10 gént szerkesztettek, köztük három gént inaktiváltak, hogy ne maradjon a sertés vérsejtjeiben alfa-gal cukor, amely súlyos allergiás reakciót válthat ki az emberi immunrendszerben, és szervkilökődést okozhat. Egy további sertésgént módosítottak, hogy szabályozzák a szívnek a növekedését, illetve 6 emberi gént hozzáadtak a sertés genomjához, hogy növeljék az esélyt az emberi immunrendszer általi elfogadásra. Az FDA (amerikai gyógyszerügyi hatóság) először 2020-ban engedélyezte a génszerkesztett sertések lehetséges terápiás felhasználását és fogyasztását – írja a Telex.

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés