hirdetés
2024. május. 20., hétfő - Bernát, Felícia.
hirdetés

Világszínvonalú szaruhártya ambulancia Debrecenben

A legmodernebb eszközökkel segíti a betegségek korai felismerését és a műtétek precíz kivitelezését az a Cornea (szaruhártya) Ambulancia, amelyet csütörtökön adtak át a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikáján.

A szaruhártya-átültetés a cornea (szaruhártya) eredetű vakság gyógyítására szolgáló műtéti eljárás. Alberth Béla professzor – aki a debreceni Szemklinikát 25 éven át vezette – csaknem 4000 transzplantációt végzett és a szaruhártya-átültetést rutin beavatkozássá tette az egész országban. A beültetendő szaruhártyák speciális vizsgálata, ellenőrzése és tárolása a Cornea Bankban történik, amelyet a debreceni Szemklinikán 1994-ben Módis László professzor vezetésével hoztak létre.

– Úgy vélem, hogy a most átadott ambulancia az egyetem és a Klinikai Központ elmúlt években lezajlott jelentős fejlesztési folyamatának egyik meghatározó eredménye. Hiszünk abban, hogy intézményünkben a szaruhártya betegségeivel küzdő betegeink számára valós, a diagnosztikai és gyógyító munka érdekét nagyban kiszolgáló korszerűsítés valósult meg. Reménykeltő, hogy a stabil alapokon nyugvó Cornea Ambulancia modern működési feltételei révén nem csupán hazai, de határokon átívelő betegellátási érdekek szolgálatába is áll, megszilárdítva ezáltal a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ helyét Európa és a világ térképén – hangsúlyozta a Cornea Ambulancia átadóünnepségén Szabó Zoltán rektorhelyettes, a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának elnöke.

– A tapasztalt klinikusok és a motivált szemész rezidensek biztosítják a magas szintű betegellátást. A klinikusi szemlélet és a legmodernebb eszközpark a garancia a Szemklinika világszínvonalú működéséhez. Úgy gondolom, hogy ilyen egyetemi támogatással, ezzel a dolgozói csapattal és a betegek szeretetével, képesek vagyunk a folyamatos megújulásra – foglalta össze Fodor Mariann egyetemi docens, a DE Klinika Központ Szemklinika igazgatója.   

A Szemklinika az észak-alföldi és az észak-magyarországi régió hat vármegyéjének több mint kétmillió lakosa számára nyújt szemészeti járó- és fekvőbeteg-ellátást a progresszivitás legmagasabb szintjén, a szaruhártya-átültetés egyik hazai központjaként.

További részletek az egyetem honlapján

Fotó: DE
Fotó: DE

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés