hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Itthon nem engedték, Londonban szülte meg unokáját egy nő

Itthon nem engedélyezték a petesejt-donációt, így korábban többször elvetélt lánya helyett Londonban hordta ki a kisbabát egy 60 éves nő, írja a Blikk.

Csaknem 60 évesen Epres Ilona szeptember végén, Londonban megszülte a saját unokáját, amivel világrekorder lett, ugyanis az első és a mostani szülése között 43 év telt el. Az előző rekord 41 év volt – írja a Blikk.

Epres Ilona a lapnak elmondta: 40 éves lánya, Bernadett hétszer próbálkozott lombikprogrammal, hogy gyermeke születhessen, de nem járt sikerrel egyetlen beavatkozás sem. Egyszer ugyan világra hozta a gyermekét, de elveszítette őt, a többi beültetés után pedig elvetélt.

Később az orvosa felvetette Epres Ilonának, hogy miért nem hordja ki ő a lánya gyermekét. Idehaza ezt nem engedélyezték neki, amit azzal indokoltak, hogy túlkoros. Angliában viszont nem volt ennek semmi akadálya, így a nő beleegyezett a lánya petesejtjének és a veje hímivarsejtjének a beültetésébe.

Az újszülött a Dániel nevet kapta, aki az angol anyakönyvi kivonat szerint az ötödik gyermekét világra hozó Epres Ilona fia. A nagymama azonban közölte: ez nem lesz már sokáig így, ugyanis hamarosan beadja a lemondási nyilatkozatot, a lánya pedig elindítja az örökbefogadási folyamatot.

Epres Ilona elmondta: nagyon örül, hogy tudott segíteni a lányáéknak, és felemelő érzés számára, hogy óriási boldogságot szerzett az egész családnak.

Magyarországon nagyon szigorúak a szabályok, ezért csak korlátozottan engedélyezett a petesejt-adományozás: csak akkor van erre lehetőség, ha a meddő párnak van egy 35 év alatti nőrokona, aki már szült, vállalja a hormonkezelést és a petesejtleszívást.

(forrás: Blikk)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés