hirdetés
2024. július. 16., kedd - Valter.
hirdetés

Újra terjed a szifilisz, több a veleszületett szifiliszes kisbaba

Pár év alatt csaknem kétharmadával nőtt Magyarországon a szifiliszes betegek száma, de tavaly a korábbi évekhez képest több veleszületett szifiliszes kisbabát is találtak, közli az InfoRádió.

2023-ban 151-el több szifiliszes beteget regisztráltak Magyarországon, mint egy évvel korábban, a 2019-es adatokhoz képest pedig 430-al nőtt a számuk. A gonorrhoeások esetében a növekedés pedig egy év alatt több mint kétezer volt, mondta Várkonyi Viktória az InfoRádióban.

A Magyar STI Társaság tiszteletbeli elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy  tavaly 15 veleszületett fertőző szifiliszes eset is előfordult, ami járványügyi szempontból is intő jel. Ilyenkor vagy a várandósság ideje alatt nem lettek kiszűrve, vagy akkor kaphatták el a fertőzést.

Az Országos Bőr- és Nemikórtani Intézet nyugalmazott igazgatóhelyettese kiemelte, hogy a szifiliszes esetszám meghaladja a HIV-fertőzés megjelenése előtti időszakét, ami azt jelenti, hogy az emberek nem félnek a szexuális úton terjedő betegségektől, miközben azok a megfelelő védekezéssel ezek kivédhetőek lennének.

(forrás: InfoRádió)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés