hirdetés
2024. július. 04., csütörtök - Ulrik.
hirdetés

Újra kezelik a pikkelysömört a Harkányi Gyógyfürdőkórházban

Tizenhárom év szünet után indította újra a pikkelysömör kezelésére alkalmas eljárásokat a Harkányi Gyógyfürdőkórház - közölte Sebők Béla, az intézmény megbízott igazgatója.

A bőrgyógyász főorvos az MTI-nek elmondta: a balneoterápiával kombinált gyógymódok ismételt bevezetésére azon klinikai vizsgálatok adtak lehetőséget, melyekkel immár tudományosan is bizonyíthatták a harkányi gyógyvíz hatékonyságát e betegség tüneteinek enyhítésében. A témában szombaton tudományos konferenciát tartanak Harkányban mintegy száz szakember részvételével.
Sebők Béla utalt rá, hogy a pikkelysömör öröklött hajlamon alapuló, a hámsejtek fokozott oszlásával és pikkelyesedéssel járó krónikus gyulladásos bőrbetegség, melytől az európai népesség 2-3 százaléka szenved.
A kísérleteik eredményeképpen a 62 Celsius fokos hőmérsékleten feltörő kénvegyületet tartalmazó harkányi gyógyvíz kedvező immunológiai folyamatokat indít be a szervezetben, melynek egészére gyulladáscsökkentő hatást fejt ki. Bár a pikkelysömör nem gyógyítható, megfelelő kezeléssel tünetei enyhíthetők, a beteg akár tünetmentessé is tehető.
Sebők Béla megjegyezte, hogy a fél évszázada működő, mozgásszervi rehabilitációval foglalkozó kórházban empirikus tapasztalatok útján régóta ismerik a harkányi víznek a pikkelysömörre gyakorolt kedvező hatását. Éltek is ezzel a lehetőséggel, de a kórház bőrgyógyászati osztályát 1995-ben, finanszírozási okok miatt megszüntették, így az ilyen panaszokkal érkező betegek hatékony kezelésére mostanáig nem volt lehetőség.

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés