hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Újabb adatok a sztatin intoleranciáról

A minnesotai Annual Congress of International Cardiology (CADECI) 2023. kongresszuson elhangzottak szerint a sztatin intolerancia prevalenciája körülbelül 9%, közli az OTSZ Online.

Francisco López-Jiménez (Mayo Clinic in Rochester, Minnesota) és munkatársai egy több, mint 4 millió beteget felölelő, 176 kohorszvizsgálatot, klinikai vizsgálatot és esetismertetést felölelő metaanalíziséből az derült ki, hogy a sztatin intolerancia a sztatinnal kezelt betegek körülbelül 9%-ánál fordul elő.

A metaanalízis során azonosították a sztatin intolerancia kockázati tényezőit, köztük a női nemet (47,9%), az elhízást (30,6%), a hypothyreosist (37,6%), a cukorbetegséget (26,6%), az antiarrhythmiás szerek használatát (31,2%), az alkoholfogyasztást (22%), a testmozgást (23,2%), a krónikus májbetegséget (24,3%), krónikus veseelégtelenséget (25,2%), kalciumcsatorna-blokkolók használatát (35,5%) és nagy dózisú sztatinok szedését (37,5%). A dohányzás, a magas vérnyomás, a sztatinkezelés időtartama, a rassz, valamint a warfarin használata nem mutatott összefüggést a sztatin intoleranciával.

123 000 beteg kontrollált klinikai vizsgálatokból származó adatainak metaanalízisét végezték el, amely vizsgálatokban a sztatint vagy a placebót, illetve a magas és az alacsony dózisban szedett sztatin hatásait hasonlították össze. Azt találták, hogy a résztvevők 27%-ánál alakult ki intolerancia a 4 éves követés során, de az abszolút különbség a sztatinokat és a placebót szedők között csak 1 eset volt 1000 betegévenként. Gyakorlatilag arra a következtetésre jutottak, hogy a mozgásszervi tünetek 15-ből csak 1 esetben voltak a sztatinoknak tulajdoníthatók (a sztatin intolerancia diagnosztizálásához néhány gyakorlati ajánlás a kreatin-foszfokináz enzim mérését javasolja). Előadásában hangsúlyozta, hogy a sztatinok bevétele után 5 évvel, vagy azonos napon jelentkező tünetek esetén nem valószínű az intolerancia: az ugyanis általában az első hetekben-hónapokban kezdődik. Szerinte, ha a közepes vagy magas kockázatúnak ítélt betegeknél nem találunk a coronariákban kálciumlerakódást, és a beteg sztatinszedéskor az intolerancia jelét mutatja, nem biztos, hogy szükséges a sztatin primer prevenciós célból történő adása. A koszorúér-betegségben szenvedő betegeknél viszont feltétlenül adnunk kell, hisz a sztatinokkal kapcsolatos súlyos események kockázata rendkívül kicsiny, kevesebb, mint 1/1-3 millió.

Részletek

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés