hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Új módszer a placenta previa és placenta accreta kivédésére

A méhlepény izomzathoz való rögzülésének rendellenességei súlyos vérzéshez vezethetnek, erre a problémára találtak megoldást a Cork Egyetemi Kórház munkatársai, írja a noinetcafe.hu.

Az Észak-Amerikai Radiológiai Társaság december eleji tudományos találkozóján (Chicago, Illinois) egy új megoldást mutattak be, mely kivédheti a terhesség potenciálisan halálos szövődményét. A méhlepény izomzathoz való rögzülésének rendellenességei (placenta previa és placenta accreta) súlyos vérzés forrásai lehetnek. A Cork Egyetemi Kórház munkatársai azonban egy új módszert dolgoztak ki a kivédésre: a tápláló verőerekhez helyezett ballon felfújása képes megakadályozni a fatális vérzést – számol be róla az internetes magazin. A munkacsoportot vezető dr. Patrick Nicholson szerint a megoldás mind az anya, mind a magzat számára biztonságos.

A placenta previa és placenta accreta világszerte legfőbb oka a terhességi vérzésnek. Az előbbinél a méhlepény a hüvelyben túl lent, a méhszájat is részlegesen, vagy teljesen fedve tapad. Mivel a placenta igen sűrűn erezett, ezért a szülés során a magzat áthaladása nagyfokú vérzéshez vezet. A placenta accreta a méhlepény-bolyhok túl mély beágyazódását jelenti – extrém esetben akár a méh határait is meghaladhatja. A szülés során leváló lepény a mély rétegeket megsértve idézhet elő katasztrofális vérzést. A két állapot oka nem teljesen ismert, de statisztikai adatok szerint a terhességek 5, illetve 2 ezreléke érintett  – olvasható a portálon. 

(forrás: noinetcafe.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés