hirdetés
2024. szeptember. 06., péntek - Zakariás.
hirdetés
hirdetés

Új európai vérnyomás-irányelvek

Az Európai Kardiológiai Társaság által kiadott új iránymutatások jelentős változásokat hoztak, közli az OTSZ Online.

A legtöbb kezelt beteg esetében az új szisztolés vérnyomáscél a 120 Hgmm és 129 Hgmm közötti érték, ami elmozdulást jelent a korábbi kétlépcsős ajánláshoz képest.

Bár az ESC idei londoni kongresszusán bemutatott frissített irányelvek a magas vérnyomást továbbra is a 140 Hgmm-t elérő szisztolés és a 90 Hgmm-t elérő diasztolés vérnyomásként határozzák meg, egy új kategóriát, az emelkedett vérnyomást is bevezettek. Ezt a kategóriát a 120-139 Hgmm közötti szisztolés vérnyomás vagy a 70-89 Hgmm közötti diasztolés vérnyomás határozza meg, és a kardiovaszkuláris kockázat felmérése javasolt a kezelés irányítása érdekében, különösen a legalább 130/80 Hgmm vérnyomású betegek esetében.

Az iránymutatás új ajánlásokat is bevezet a vérnyomás csökkentését elősegítő életmódbeli lehetőségekre vonatkozóan, beleértve a testmozgásra vonatkozó tanácsok módosítását és a kálium-pótlás kiegészítését. Az ESC-irányelvek első alkalommal adnak ajánlásokat a vese denervációjának bizonyos körülmények között történő alkalmazására a magas vérnyomás kezelésére.

Bruno képe a Pixabay-en
Bruno képe a Pixabay-en

A magas vérnyomás kategóriába tartozó valamennyi beteget javasolt kezelni, míg az új, emelkedett vérnyomás kategóriába tartozó betegeknél a kezelésről szóló döntés előtt kardiovaszkuláris kockázati besorolást tanácsos végezni. Azok az emelkedett vérnyomás-kategóriába tartozó betegek, akiknek mérsékelt vagy súlyos krónikus vesebetegségük, kialakult szív- és érrendszeri betegségük, cukorbetegségük vagy familiáris hiperkoleszterinémiájuk is van, a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából fokozott kockázatúnak minősülnek, csakúgy, mint azok a betegek, akiknek a becsült 10 éves kardiovaszkuláris kockázata 10% vagy magasabb. Az ilyen betegeknél, akiknél a vérnyomás igazoltan legalább 130/80 Hgmm, 3 hónapos életmódbeli beavatkozás után farmakológiai kezelés javasolt.

A frissített ajánlás azzal egészül ki, hogy a korábbi, legalább heti 2,5 óra mérsékelt intenzitású aerob testmozgásra vonatkozó ajánlás mellett alternatívaként a heti 75 perc erőteljes intenzitású aerob testmozgást is javasolja. Mindkét testedzést heti két-három alkalommal alacsony vagy közepes intenzitású dinamikus vagy izometrikus ellenállóképességi edzéssel kell kiegészíteni.

A magas vérnyomásban szenvedő, de közepes vagy előrehaladott krónikus vesebetegséggel nem rendelkező embereknek is ajánlott a káliumbevitelt sóhelyettesítőkkel vagy gyümölcsökben és zöldségekben gazdag étrenddel növelni.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés