hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Új eljárásokkal kezelik a zöldhályogot Debrecenben

Lézerkezelésekkel és új műtéti lehetőséggel bővül a zöldhályoggal küzdő betegek ellátása a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinikáján. Az új eljárások alkalmazásával gyorsabb a gyógyulás, kevesebb a szövődmény és jelentősen javul a betegek életminősége.

A zöldhályog (glaukóma) olyan látóidegsorvadással járó betegség, ami beszűkíti a látóteret, később pedig rontja a látást és végső esetben vaksághoz vezet. A betegség 70 év fölött minden tizedik embert érint, de már korábban is előfordulhat. Mivel leggyakoribb oka a szem nyomásának emelkedése, ezért a kezelés célja a szemnyomás csökkentése. A zöldhályog sikeres kezelésével a látás további romlása megelőzhető. 

A zöldhályog enyhébb eseteiben elegendő lehet szemcseppek alkalmazása. Amennyiben a cseppentés nehézséget vagy allergiát okoz, a szelektív lézer trabeculoplastica (SLT) jelenthet megoldást. A lézer 2020 ősze óta áll rendelkezésre a nyitott zugú zöldhályog kezelésére a debreceni szemklinikán. Minden olyan betegnél, akinél ezek a terápiák nem kellően hatékonyak, a beteg szemnyomása továbbra is magas vagy a látása mellettük tovább romlik, zöldhályog-ellenes műtétre lehet szükség; a műtétek közös jellemzője, hogy a szemnyomást leginkább meghatározó csarnokvíz elvezetésére a szemen belül új utat nyitnak. 

Az elmúlt években a zöldhályog-ellenes műtétek jelentős fejlődésen mentek keresztül: ennek eredményeképpen születtek meg a szemészeti implantátumokkal járó beavatkozások. Ezek az újabb műtétek már nem a szem saját szöveteit használják az elfolyás kialakítására, így a beteg számára lényegesen kevesebb megterheléssel járnak. A műtéti idő rövidebb, a gyógyulás gyorsabb és a hagyományos műtétekhez képest kevesebb szövődmény várható. Az újabb, implantációs zöldhályog-ellenes műtétek már Debrecenben is elérhetőek a Klinikai Központ Szemklinikáján.

Forrás: Debreceni Egyetem
Forrás: Debreceni Egyetem

A műtét során beültetett implantátum egy 8 és fél milliméter hosszú, hajszálvékony cső, ami egy rövid, helyi érzéstelenítésben végezhető beavatkozás során juttatható a kötőhártya alá. Az apró eszköz szabad szemmel nem is látható. A cső alakú implantátum folyamatosan biztosítja a csarnokvíz elvezetését, így a páciens szemnyomása további kezelés nélkül normál tartományban marad. Ez jelentősen javítja az életminőséget, hiszen ideális esetben nem szükséges a mindennapi többszöri szemcsepphasználat – mondta el Ujhelyi Bernadett egyetemi adjunktus, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinika Glaukóma szakrendelésének vezetője és az első debreceni implantációs műtétek operatőre. 

Az SLT lézerkezelés és a hagyományos műtétek társadalombiztosítás által finanszírozottak. Az implantátum hatékonyságát és biztonságosságát az elmúlt évtizedben számos nemzetközi tanulmány igazolta. Bár az implantátum még nem érhető el közfinanszírozott ellátásban, térítéses formában már hozzáférhető. 

Az új műtéttípus valódi előrelépés a glaukóma debreceni ellátásában. A közeljövőben újabb fejlesztés várható a klinikán, hiszen beszereznek egy újabb lézerberendezést, ami a kíméletesebb csarnokvíztermelést gátló beavatkozásokhoz használható, reményt adva a súlyos állapotú betegeknek, akiknek a szemén már nem végezhető szemmegnyitó műtét – tette hozzá Fodor Mariann egyetemi docens, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Szemklinika igazgatója.

Az intézmény a zöldhályogban szenvedő, a lézerkezelések és műtétek iránt érdeklődő pácienseknek előjegyzés alapján a Szemklinika Glaukóma szakrendelésén biztosít konzultációs lehetőséget.

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés