hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Új Covid-oltást rendelt Magyarország

Magyarország 300 ezer adag Covid-elleni oltást rendelt az EU számára fenntartott kontingensből – mondta az ATV Híradónak Rusvai Miklós virológus.

Mint mondja, ez már a Pfizer-Biontech új típusú vakcinája, ebből rendelt az Európai Unió 10 millió oltóanyagot, és ebből van 300 ezer adag fenntartva a magyar lakosság számára. Arról is beszélt, hogy ez még az év elején járványt okozó Omikron-alvariáns ellen lett kifejlesztve, de szerinte remekül véd a jelenleg járványt okozó Eris és Pirola ellen is, hiszen ez a kettő is az Omikron két alvariánsa. Azt ugyanakkor nem tudja megmondani, hogy mikor érkezhetnek meg ezek az oltóanyagok Magyarországra.

Most a hűvös idő bekszöntével megint egyre több megfázásos eset van" – vélekedett Rusvai Miklós. A virológus ennek ellenére úgy látja, egyelőre nincs szó újabb járványhullámról. Mivel a lakosság részleges védettséget szerzett a coviddal szemben, Rusvai Miklós csak a rizikócsoportnak ajánlaná az emlékeztető oltást.

Ez a vírus itt marad közöttünk, besorakozik a többi jó néhány ilyen felsőlégúti hurutot okozó fertőzés közé – erről beszélt Pusztai Erzsébet infektológus a Start-ban. Mint mondta, adatközlés hiányában nehéz pontosan megállapítani a mostani megbetegedések alakulását. Szerinte a szélesebb átoltottság miatt és ahogyan maga a vírus is módosul, jóval ritkábban okoz komolyabb tüneteket. Ugyanakkor az oltás nem akadályozza meg a megbetegedést. ,,Föl kell készíteni az immunrendszert. Szedjenek az emberek D-vitamint, különösen a téli időszakban – fogalmazott a szakértő.

(forrás: ATV)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés