hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

A szűrés életet menthet – ne vegyük félvállról!

Forradalmi változás zajlik a tüdőrák kezelésében

Még mindig a daganatos megbetegedésekkel szembeni küzdelem jelenti korunk legnagyobb egészségügyi kihívását. Erre kívánja felhívni a figyelmet minden év február 4-én a rákellenes világnap. Különösen igaz ez a tüdőrákra, amely hazánkban uniós szinten is a leggyakoribb haláloknak számít. Azonban a napjainkban zajló jelentős fejlődéseknek köszönhetően a tüdőrák túlélési esélyei korai felismeréssel akár 20 százalékkal javíthatók. Ehhez járul hozzá az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben – alacsony dózisú CT-vel – végzett szűrővizsgálat.

A tüdőrák kezelésében forradalmi változás zajlik, amiben oroszlánrésze van az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetnek is.

A „klasszikus” tüdőrákszűrés röntgennel végzett vizsgálatot jelent, ami nagyobb foltokat képes felderíteni. Ennél sokkal pontosabb vizsgálati eredmény érhető el az alacsony dózisú CT-vizsgálattal (LDCT), amellyel már akár pár milliméteres elváltozás is kimutatható. Korai stádiumban még lehetőség van például műtéti beavatkozásra, ami jelentősen növeli a túlélési esélyt. Először 2014-ben indult el a HUNCHEST nemzeti tüdőrákszűrő program, amiben idén is zászlóshajó szerepet vállal az intézetünk, csakúgy, mint a Solace európai uniós szűrőprogramban. A programoknak köszönhetően közel 3000 fő LDCT-vel végzett tüdőrákszűrését végezzük el 2025-ig.

A tüdőt érintő műtétek 80 százaléka már úgynevezett kulcslyuk sebészeti módszerrel zajlik intézetünkben. Ennek köszönhetően a 20 centis metszés helyett ma már csak 3 centis metszést ejtünk a betegen, így lerövidül a gyógyulási idő és a fájdalom is töredéke a korábbinak. Bizonyos esetekben az áttétes tüdőráknál már el tudjuk érni, hogy a betegséget egy krónikus betegséggé formáljuk, ezáltal a páciens folyamatos aktív gyógyszeres daganat kontroll mellett éveket élhet jó életminőségben.

Élen járunk a klinikai kutatásokban is, amelyek a tüdő daganatos elváltozásait, és azok biológiai természetét vizsgálják. Szenzációs áttörést jelentenek azok az eredmények, amelyeket a legagresszívebb daganattípus, a kissejtes tüdőrák területén ért el kutatócsoportunk. Az eredmények utat nyitnak a személyre szabott kezelések kifejlesztéséhez.

A rákellenes világnap apropóján szakmai és lakossági programmal egyaránt készülünk. A szakmai napunkon a tüdőrák diagnosztikájának és kezelésének legújabb tudományos és gyakorlatorientált irányait mutatjuk be az érdeklődőknek.

Annak ellenére, hogy a korai felismés életeket menthet, sajnos még mindig kevesen vesznek részt szűrővizsgálatokon, ezért a lakosság számára 2024. február 3-án (szombaton) 9:00-15:00 óra között alacsony dózisú CT-vel végzett tüdőrákszűrő napot hirdetünk. Várjuk azokat az 50 és75 év közötti pácienseket, akik a mai napig erős dohányosok (minimum 1 doboz cigaretta/ nap) vagy 15 éven belül hagytak fel a dohányzással és egy éven belül nem vettek részt mellkas CT vizsgálaton.

A részvétel ingyenes és pár percet vesz igénybe.

További információk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. vagy a +36-30-153 0951 telefonszámon kaphatók.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés