hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

25 éve a szervátültetettek szolgálatában

Trapi-napok

25 éves fennállását ünnepli szeptember 29. és október 1. között Egerben a Magyar Szervátültetettek Szövetsége a Szervátültetettek Országos Találkozója (Trapi-napok) keretein belül.

A szövetség 16 tagszervezetén keresztül a mintegy 5200 magyar szervátültetett és 1300 szervre váró hosszabb és minőségi életéért dolgozik. A szervezet sport, betegedukációs, érdekvédelmi és közösségi programjainak köszönhetően egyre több szervátültetett ember képes dolgozni, sportol aktívan, él teljes értékű családi és közösségi életet.

Az évfordulóról szakmai konferenciával és a „Szervátültetettek szolgálatáért” díj ünnepélyes átadásával emlékeznek meg; életműdíjban részesül prof. dr. Járay Jenő. A díjakat Berente Judit, a szövetség elnöke, valamint dr. Beneda Attila, Kulturális és Innovációs Minisztérium családügyekért felelős helyettes államtitkára adják át.

Részletes beszámolók a szervezet Facebook-oldalán

*

A Magyar Szervátültetettek Szövetsége

1998 óta működik 16 tagszervezet ernyőszervezeteként.

Jövőkép: A Magyar Szervátültetettek Szövetsége olyan szervezet, amely eléri, hogy minden arra alkalmas beteg időben várólistára kerülhessen és életmentő szervre várva ne haljon meg senki.

Küldetés: Szervátültetett és a szervátültetésre váró betegek hosszabb és minőségi életéért dolgozunk, aktív és tudatos életet élő, egymást segítő közösséget alkotunk.

Tevékenységi területek: sport, érdekvédelem, betegedukáció.  Ezek együttesen biztosítják, hogy a szervátültetettek olyan aktív és tudatos életet éljenek, amely biztosítja, hogy a beültetett szerv a lehető legtovább működve adjon új életet. Ehhez a szövetség az alábbi lehetőségeket biztosítja:

Sport és versenysport területén edzőket és pályákat igyekszik biztosítani, kidolgozott kvalifikációs rendszerrel. Ennek eredményeként szervátültetett sportolóink mintegy 50 fős csapata a Szervátültetettek Európa Bajnokságán első vagy második, míg Világjátékain az első öt között végeztek rendszeresen az országok rangsorában. A sportolók példamutatása elősegíti, hogy minden szervátültetett rendszeres testmozgást végezzen, ami bizonyítottan javítja az életkilátásukat.

Képzett beteg programunk segítségével 2015 óta a szakma útmutatásait a betegek nyelvére lefordítva 3 napos rendezvényeken képezzük betegtársainkat, amelyen orvosok, pszichológusok, dietetikusok, gyógytornászok és sportolók vesznek részt.

Érdekvédelmi és jogsegélyszolgálatunknak köszönhetően számtalan szervátültetett volt képes újra munkába állni, közösségbe integrálódni, valamint a jogszabályi lehetőségeket kihasználni.

Szervátültetés

1973-ban indult vesetranszplantációs program a SOTE I. sz. Sebészeti Klinikán Perner Ferenc vezetésével. 1979-től Szegeden, 1991-től Debrecenben és végül 1993-ban Pécsen is elindulhatott a program.

1994-ben megnyílt Budapesten a Transzplantációs és Sebészeti Klinika és a következő évben (1995) megindult az azóta is sikeresen működő májtranszplantációs program.

Az első szívátültetést 1992-ben végezte Szabó Zoltán professzor a budapesti Ér- és Szívsebészeti Klinikán. A kombinált vese és hasnyálmirigy beültetést 1998-ban Dr. Kalmár Nagy Károly kezdte meg a pécsi Sebészeti Klinikán, 2004 óta Budapesten is történik ilyen beavatkozás. 2013-ban belépünk az Eurotranszplantba.

Tüdőátültetés 2015. december óta működik Magyarországon, amelynek elindításáért, feltételeinek megteremtéséért 10 évig küzdött Lang György professzor és Rényi- Vámos Ferenc.

(forrás: Magyar Szervátültetettek Szövetsége)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés