hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Több mint ezer robotsebészeti műtétet végeztek az onkológiai intézetben

Meghaladta az ezret az Országos Onkológiai Intézetben (OOI) elvégzett robotasszisztált műtétek száma, ami az intézet szerint mérföldkő nemcsak számukra, de a magyar onkológia, kiemelten pedig a daganatsebészeti szakma számára, olvasható az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményükben.

Európai uniós támogatásnak köszönhetően 2021-ben Magyarországon először két daVinci X sebészeti robotot állítottak üzembe az Országos Onkológiai Intézetben és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, majd 2023 szeptemberében az OOI újabb daVinci Xi robottal bővítette eszközparkját.

Az eszközfejlesztés eredményeként idén februárban az intézetben a robotsebészeti műtétek száma meghaladta az ezret. A közleményben kitértek arra, hogy a robotasszisztált konzolsebészek közül az urológia szakterületén Tenke Péter központvezető főorvos elsőként, majd a nőgyógyászat területén Novák Zoltán főorvos szerzett oktatói képesítést. Ennek köszönhetően már a robotsebészeti képzés is biztosított az onkológiai intézetben.

Az OOI robotsebészetre vonatkozó stratégiai tervei között szerepel a többi között a fej-nyaki daganatsebészet fejlesztése, továbbá valamennyi sebészeti szakma esetében a robotsebészeti képzés biztosítása Magyarországon. Az Országos Onkológiai Intézet és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház együttműködésével az országos és regionális robotsebészeti képzési központ kialakításának mind a személyi, mind az infrastrukturális feltételei adottak.

Az OOI kiemelt célja, hogy a daganatok elleni küzdelemben a legmodernebb technológiákat és tudományos eredményeket alkalmazva a lehető legmagasabb színvonalú ellátást nyújtsa a betegeknek. Ennek érdekében az intézet folyamatosan fejleszti eszközparkját és szakmai tudását.

A robotasszisztált beavatkozások az urológiai, nőgyógyászati, hasi sebészeti és mellkassebészeti területeken történtek.

A robotsebészet számos előnnyel jár a hagyományos, nyílt és laparoszkópos sebészeti technikákhoz képest. A robotkarok precízebb mozgást tesznek lehetővé, ami minimalizálja a műtéti hibák esélyét. A beavatkozások kisebb bemetszéseket igényelnek, ennek következtében kisebb a trauma, a betegek gyorsabban gyógyulnak és a szövődmény is kevesebb az ilyen műtéteknél. A gyorsabb gyógyulásnak köszönhetően a betegek rövidebb időt töltenek a kórházban.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés