hirdetés
2024. május. 02., csütörtök - Zsigmond.
hirdetés

Szteroid injekció térdízületi arthrosisban

Az OTSZ Online szerint a térd osteoarthritis fájdalmának enyhítésére általánosan használt kortikoszteroid injekciók a betegség progressziójával járnak.

A térdízületi gyulladás krónikus, degeneratív és progresszív állapot, becslések szerint az Egyesült Államokban, ahol az osteoarthritis érintettjeinek száma eléri a 32 milliót, évente 800 000 új megbetegedést okoz. A térd osteoarthritisben szenvedő betegek több mint 10%-a nem invazív kezelést kér fájdalomcsillapítás céljából, kortikoszteroid vagy hialuronsav injekció formájában, írja a lap.

A Radiological Society of North America (RSNA) idei kongresszusán két előadás is foglalkozott a témával. Mindkét tanulmányban az Osteoarthritis Initiative-ból választottak kohorszokat. Ez a többközpontú, longitudinális, megfigyeléses vizsgálat közel 5000, térdízületi osteoarthritisben szenvedő részvételével közel 14 éve zajlik.

A hialuronsav injekciót kapó vagy injekcióval egyáltalán nem kezelt betegekhez képest a kortikoszteroid injekcióban részesült betegeknél szignifikánsan nagyobb volt az osteoarthritis progressziója, így a a betegség egyik jellemzőjének, a mediális ízületi rés beszűkülésének mértéke is. A vizsgálók következtetése szerint "az eredmények azt sugallják, hogy a hialuronsav injekciókat tovább kell vizsgálni a térd osteoarthritis tüneteinek kezelésére, és hogy a szteroid injekciókat óvatosabban kell alkalmazni."

Forrás és további információ: www.rsna.org/annual-meeting

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés