hirdetés
2024. május. 17., péntek - Paszkál.
hirdetés

Szalmonellajárvány Székesfehérváron

181 óvodás és alsó tagozatos általános iskolás betegedett meg Székesfehérvár 16 oktatási intézményében - a vizsgálatok 95 gyermeknél igazolták a fertőzést.

Az érintett intézmények mindegyikébe ugyanaz a központi főzőkonyha szállítja az ebédet, s a konyhai dolgozók közül háromnál a vizsgálat igazolta a szalmonella baktérium jelenlétét. Őket a további vizsgálatok idejére felfüggesztették a munkavégzés alól, a konyhát pedig fertőtlenítették. Az ÁNTSZ kistérségi intézetének tiszti főorvos helyettese úgy fogalmazott, a "járványgörbe már leszálló ágban van".

Lencsés Gyöngyi elmondta, az első megbetegedések szeptember 8-án történtek. A járvány szétszórtan, különböző napokon és különböző intézményekben, nem robbanásszerűen tört ki.

A betegek közül eddig kilencen szorultak kórházi ellátásra, ambuláns kezelésre, illetve rövid, néhány napos kórházi ápolásra. A betegség közepes súlyosságú, magas lázzal, hasmenéssel jár.

Az adatgyűjtés, a járványügyi, analitikai vizsgálat még tart a járvány pontos okának megállapítására. A Fejér Megyei Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szakemberei nem csak a főzőkonyhát, hanem tálalókonyhákat, továbbá az élelmiszerbeszállítókat és alapanyaggyártókat is ellenőrzik.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés