hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Rohamosan terjed a koronavírus JN.1 variánsa

Figyelmeztetést adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus egy gyorsan terjedő változata miatt – közölte a hvg.hu.

A JN.1 néven említett variáns a szervezet szerint november elején még a globális fertőzések csupán 3 százalékát tette ki, egy hónappal később viszont már a 27,1 százalékáért volt felelős.

Augusztusban jelentettek először a JN.1-ként azonosított fertőzést. A vírusvariáns a BA.2.86 változatából fejlődött ki, amely az omikron leszármazottja. Ez az, amelyre sokan emlékezhetnek, 2022 elején terjedt a világon. A BA.2.86 ugyan nem fertőzött ennyire széles körben, a szakértők azonban mégis aggódva figyelték, ugyanis több tucat mutációt hordozott a tüskefehérjén. A JN.1 nagyon hasonló ehhez, és egy további tüskefehérje-mutációval rendelkezik.

Egyelőre nincs arra vonatkozó feljegyzés, hogy a tünetek jelentősen eltérnének a korábbi variánsoknál tapasztalható tünetektől, és arról sem, hogy ezek súlyosabbak lennének.

Az amerikai betegségmegelőző központ (CDC) szerint a JN.1 fertőzésnél az alábbi tünetekkel lehet számolni: láz, hidegrázás, köhögés, légszomj, légzési nehézség, fáradtság, izomfájdalmak, fejfájás, íz- és szaglásvesztés, torokfájás, orrfolyás, hányinger, hányás és hasmenés.

A CDC szakemberei szerint érdemes felvenni egy emlékeztető oltást, hogy nagyobb védelme legyen a szervezetnek. A meglévő tesztek, vakcinák és kezelések a JN.1 variáns ellen is hatékonyak lehetnek, írja a lap.

(forrás: hvg.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés