hirdetés
2024. május. 19., vasárnap - Ivó, Milán.
hirdetés

Gyógyítás

Ritka hatásos gyógyszer vérképzőszervi rákban

A gyógyszer megsokszorozza bizonyos leukémiás betegek túlélési esélyeit. Magyarországon azonban egyelőre csak akkor lehet alkalmazni, ha a többi terápia csődöt mondott.

A Magyar Kísérletes és Klinikai Farmakológia Társaság idén két készítménynek ítélte oda az Év Gyógyszere díjat, az egyik díjazott a Janssen-Cilag gyógyszere, ezt a betegek azonban csak akkor kaphatják, ha a hagyományos orvosság nem vált be. Amerikában két éve leállították a szer törzskönyvezéséhez szükséges vizsgálatokat, hogy azonnal használatba állíthassák. Annyival jobb, mint a többi.
Tizenegyszeres esélyt kapnak azok a vérképzőszervi rákos megbetegedésben szenvedők, akiknek a kezelését ezzel a hatóanyaggal kezdik el. Az Év Gyógyszere az eddigi átlag 3,5–5 év helyett 10 évre hosszabbíthatja a myeloma multiplexes betegek valószínű további élettartamát (az eddigi terápiákkal kombinálva). Ez szerepel a készítmény hivatalos „bemutatkozó” anyagában. Nemzeti díjban részesült a szer Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Hollandiában és Svájcban is. A most kitüntetett hatóanyag biológiai alapjainak a felfedezéséért kapott 2004-ben Nobel-díjat – két tudóstársával együtt – a magyar származású Avram Hershko. A készítmény áttörést hozott a második leggyakoribb vérképzőrendszeri daganat kezelésében. A hatóanyagra a betegek 95 százaléka reagál – ez kiugróan magas arány, mondják a kezelésekben részt vevő klinikusok.
Csakhogy a gyógyszer, mint általában valamennyi új terápia, drága. Egyetlen kezelés több millió forintba kerül. Dr. Fekete Sándor, a Szent László Kórház hematológiai osztályának vezetője szerint nem szükséges, hogy minden beteg ezt kapja, bizonyos esetekben viszont más nem lenne használható.
– Azoknak mindenképpen meg kell kapniuk, akiknél előre prognosztizálható az egyéb kezelések hatástalansága, minden mást fölösleges adni. A valóban szükséges terápia késleltetése hiba, rontja a betegek esélyeit – mondja a professzor. (Egy-egy új terápiát engedélyeztetése után az egészségbiztosítónak is a támogatott gyógyszerek körébe kell vonnia. Először szinte mindig második vagy harmadik vonalban alkalmazhatók a készítmények, vagyis úgy, hogy egy vagy két másik, olcsóbb terápiával már kezelték a pácienst, az viszont nem hatott.)
Dr. Udvardy Miklós, a DEOEC Belgyógyászati Intézetének igazgatója hangsúlyozza: nincs elvi akadálya a kezeléseknek, minden engedély megvan hozzá. Magyarország pénzügyi helyzetét tekintve azonban türelmesnek kell lenni, és ebből a szempontból még nem is olyan rossz, hogy kilenc hónapos a lemaradásunk Európához képest. Ott ugyanis már ősz óta kaphatják első kezelésként – vagyis nemcsak akkor, amikor más gyógyszer nem segített – az új kombinációt a betegek.
A myeloma multiplex, amelynek gyógyszeréről szó van, a rákos megbetegedések egy százalékáért, a halálozások két százalékáért felelős. Az EU-ban évente 18 ezer beteg hal meg ebben a betegségben.
– Hazánkban a korlátozott anyagi lehetőségek ellenére évek óta biztosítjuk ezt a kezelést, amennyiben nem hatásos a betegség alapterápiája – reagált az Országos Egészségbiztosítási Pénztár illetékese megkeresésünkre. Tudják ők is, hogy a készítménnyel végzett klinikai vizsgálatok igazolták, hogy első választásként is biztonságosan és hatásosan alkalmazható. Ezért kérte a gyártó is az első kezelésként való alkalmazás lehetőségét.
– Tavaly októberben adott be kérelmet a forgalmazó, aminek az értékelése még zajlik – reagált Molnár Márk, a gyógyszerügyi főosztály vezetője. – A mintegy 300 milliárd forintos gyógyszerkeretből csak úgy tudunk 15 milliárddal többet költeni, ha megemeljük a járulékokat annyival, hogy legyen többletünk, ami most nem reális. Vagy valaki ad kölcsön, ami szintén nem valószínű. Esetleg valahol megtakarítunk ennyit úgy, hogy azzal nem rontjuk a betegellátás minőségét és biztonságát – mondja a szakember. A szóban forgó készítménynek az értékelése egyébként a végső stádiumba került, így az OEP támogató javaslatára a jogalkotó mérlegelni fogja, hogy biztosítja-e a lehetőséget az első választásként történő támogatásra. Erre az OEP reményei szerint – más gyógyszerek beszerzési árát piaci eszközökkel csökkentve – ősztől talán lesz lehetőség.

Kun J. Viktória, Népszabadság Online; házipatika.com

 

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés