hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Regionális mozgásszervi fájdalmak lokális kezelése ketoprofen tapasszal

Keplat® 20 mg gyógyszeres tapasz fájdalomcsillapító hatásának és az alkalmazással való elégedettség vizsgálata

Hodinka László dr.

Mobiodin Kft., Budapest

A szerző kutatásának célja az enyhe és középsúlyos mozgásszervi fájdalmakban lokálisan alkalmazott ketoprofen-tapasz fájdalomcsillapító hatásának bizonyítása, valamint a kezelt betegeknek a hatásossággal és az alkalmazással való elégedettségének vizsgálata volt.

Nyolcvannégy háziorvosi és mozgásszervi szakorvosi praxisban 859, elsődlegesen mozgásszervi fájdalmakkal jelentkező beteg közül 766 adott értékelhető válaszokat (266 férfi, 35%, 500 nő, 65%, átlagos életkoruk 56,3 év volt). A maximum két héten át monoterápiában alkalmazott naponta egy tapasz hatásosságát a fájdalom erősségét és funkcionális következményeit, a betegeknek a hatással és a készítmény alkalmazásával való elégedettségét kérdőívekkel mérte. Az adatokat és a nem kívánt hatásokat betegnaplóban és elektronikus adatlapokon rögzítették.

Az eredmények igazolták, hogy a TDDS technológiával készült Keplat® 20 mg gyógyszeres tapasz 7–14 napi alkalmazása hatásosan csillapítja az enyhe és középsúlyos mozgásszervi fájdalmakat mindkét nemben, valamennyi vizsgált korosztályban. A kiinduló fájdalom a betegek 82,5 százalékánál legalább 50%-ot csökkent, és 91% teljesítette a szakirodalomban megadott „minimálisan jelentős klinikai változás” határértékét, azaz legalább 2 Likert-pont fájdalomcsökkenést. A tapasz alkalmazásával a betegek 74 százaléka maximálisan elégedett volt. Mellékhatások gyakorlatilag nem jelentkeztek.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Dr. Hodinka László , Mobiodin Kft., Budapest
a szerző cikkei

(forrás: Magyar Reumatológia)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés