hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Polgár Csaba a komprehenzív rákcentrum előnyeiről

Az Európai Rákellenes terv szerint 2025-re nemzetközi hálózatba kötnék össze a tagállamok komprehenzív rákcentrumait. Az Index Polgár Csabát, az Országos Onkológiai Intézet (OOI) főigazgatóját kérdezte.

Mi a komprehenzív rákcentrum előnye? A nemzetközi hálózat hogyan segítheti a betegellátást európai szinten?

Az Európai Unióban minden tagállamban vannak rákcentrumok, de csak tíz országban van akkreditált komprehenzív onkológiai központ, aminek igen magas szintű és széles körű minőségi és szakmai kritériumai vannak. Ehhez minden daganattípus teljes terápiás területét: daganatsebészet, sugár- és gyógyszeres kezelését biztosítani kell, amellett hogy a komplett diagnosztikai palettát le kell fedni, az oktatás mellett az alap- és klinikai kutatásokban is élen kell járni. A nemzetközi hálózatnak a bonyolultabb esetek, a ritka betegségek ellátásában lehet jelentősége, azzal, hogy adott esetekben külföldi szakemberekkel lehet tapasztalatot cserélni akár digitális megoldások révén. A közép-kelet-európai régióban 2008 óta az egyetlen ilyen központ voltunk idén áprilisig, amikor is a cseh brnói Masaryk központnak sikerült elnyerni az akkreditációt.

A Magyar Nemzeti Rákellenes Program fő célja, hogy 2030-ig 10 százalékkal csökkenjen a daganatban elhunytak száma, ehhez a betegség kutatásában és kezelésében is regionális, országos és nemzetközi tudásközpontokra van szükség. Ennek elérésére az Európai Rákellenes Terv egyik zászlóshajója, fő célkitűzése, hogy minden tagállamban legyen legalább egy ilyen központ 2025-re, most összesen 33 van, de csak tíz országban, Nyugat-Európában sincs mindenhol. Az OOI harmadikként kapta meg Európában ezt a minősítést, és idén december közepén immár negyedik alkalommal vettük sikerrel a megújító minőségi auditot. Érdekes, hogy a világ egyik legjobb orvosi kutatóközpontja, a svédországi Karolinska Intézet is csak pár éve kapta meg a komprehenzív címet, velük pedig ikerintézményként közreműködünk különböző kutatási területeken.

Milyen európai programokban vesz részt az Onkológiai Intézet?

A Nemzeti Tumorbiológiai Laboratóriumban Nagy Péter professzor vezetésével és többek között Elias Arnér svéd professzorral, a Karolinska Intézet újonnan kinevezett kutatási igazgatójával közösen a redox rendszerek módosulásán alapuló, innovatív terápiákat kutatjuk, ennek a hatékonyabb célzott gyógyszerek megtalálásában lesz jelentősége. Klinikai központként eredményeink hamarabb átültethetők a gyakorlatba. Az európai uniós intézményi és szakértői komprehenzív onkológiai hálózatok kiépítésében is részt veszünk, ahol önálló intézetként, kompetens hatóságként tudjuk képviselni Magyarországot. A nemzetközi projektekben azon is dolgozunk, és önálló munkacsoportot is vezetünk, hogy a klinikai kutatások hozzáférhetőségének regionális egyenlőtlenségeit leküzdjük.

A teljes beszélgetést ITT olvashatja

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés