hirdetés
2024. május. 15., szerda - Zsófia, Szonja.
hirdetés

Gyógyítás

Ötször ennyi carotis-endarterectomiára lenne szükség

Csak minden ötödik rászoruló beteg esik át időben a későbbi stroke esélyét csökkentő sebészeti beavatkozáson az Egyesült Királyságban.

A szigetországban évente 120 ezer betegnél jelentkezik átmeneti iszkémiás roham (TIA) vagy minor stroke, mely az esetek csaknem egyharmadában végzetesnek bizonyul, és jelentős anyagi terhet – évente 7 milliárd fontot – jelent az egészségügyi ellátórendszer számára.

Noha korábbi tanulmányok már egyértelműen bizonyították, hogy a nyaki verőerek szklerotikus szűkülete esetén az időben elvégzett carotis-endarterectomiával lényegesen csökkenthető a későbbi stroke veszélye, a National Institute for Health and Clinical Excellence által lefolytatott és a British Medical Journal internetes oldalán közzétett vizsgálat szerint csak minden ötödik betegnél kerül sor a szükséges beavatkozásra.

Az országos felmérés keretében megkérdezett 240 érsebész összesen 5513 betegnél végezte el a carotis endarterectomiáját. A betegek 83 százalékának kórelőzményében szerepelt TIA, de e csoport mindössze 20 százalékánál történt meg két héten belül a beavatkozás, míg a betegek 30 százaléka 12 hétnél is hosszabb ideig várt az endarterectomiára. A betegek átlagosan 40 napig voltak a várólistán, míg végül áteshettek a szükséges beavatkozáson.

A felmérés készítői szerint elfogadhatatlanul hosszú idő telik el addig, amíg egy brit TIA-beteg hozzájut a későbbi stroke kockázatát csökkentő ellátáshoz, ami nagyban hozzájárul a végzetes, illetve jelentős maradványtünetek hátrahagyásával rendeződő esetek nagy arányához. Sürgető feladatnak tekintik, hogy a kapacitás bővítésével mindenkit korszerű kezelésben részesíthessenek.

Dr. Simonfalvi Ildikó

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés