hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Okos segítség az IBD diagnózisában és monitorozásában

Az OTSZ Online szerint a lenyelhető okostabletta a gyulladásra utaló molekulák valós idejű érzékelésével előre jelezheti a gyulladásos bélbetegség fellángolását is.

A Nature augusztus 15-én közölte az MIT és a Boston University kutatóinak cikkét, amelyben egy olyan áfonya méretű okostablettáról számolnak be, amely valós időben képes tájékoztatást adni a béltraktus egyes pontjain mérhető biomarkerek mennyiségéről. A Science 2018-ban már közölt egy hasonló cikket, a mostani fejlesztés azonban hatszor kisebb, mint elődje, ellenáll az emésztésnek, és elsősorban a nitrogén-monoxid és a hidrogén-szulfid melléktermékeinek detektálására szolgál – ezek a gyulladásos bélbetegségek fontos jelei, mediátorai. A bélbetegségek jelenlegi diagnosztikus technológiai módszerei egyrészt invazívak (kolonoszkópia vagy egyéb endoszkópos beavatkozások), másrészt nem képesek a molekuláris biomarkerek valós időben történő jelentésére. Ez utóbbi a nagyobb gond, mivel számos biomarker rövid életű, gyorsan bomló vegyület, ami azt jelenti, hogy eltűnnek, mielőtt a jelenlegi módszerekkel érzékelni lehetne jelenlétüket.

A sertés modellszervezeteken már sikeresen kipróbált új “okostabletta” különlegesen megtervezett élő baktériumokból, elektronikából és egy igen apró elemből áll. Működési elve igen röviden a következő: amikor a baktériumok érzékelnek egy számukra érdekes molekulát, fényt bocsátanak ki (a baktériumokat önmagukban is sikeresen tesztelték in vitro és egerekben is). A tabletta elektronikája ezt követően ezt a fényt vezeték nélküli jellé alakítja át, amely a bélben való utazás közben valós időben továbbítható a testen keresztül egy okostelefonra vagy más számítógépre.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés