hirdetés
2024. április. 29., hétfő - Péter.
hirdetés

Ekkor is nagy a halálozás kockázata hasnyálmirigy-gyulladás után

A Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoport ezzel foglalkozó tanulmánya a rangos Gastroenterology szaklapban jelent meg; a Telex idézi.

Évente ötezer ember kerül akut kórházba hasnyálmirigy-gyulladással Magyarországon, mégis kevesen tudják, hogy a halálozási kockázat nem kizárólag ekkor, hanem a hazaengedés utáni néhány hétben, hónapban is kifejezetten magas – sőt, az első évben magasabb, mint a kórházi kezelés alatt – írja a Transzlációs Medicina Alapítvány a weboldalán. Egy magyar kutatócsoport, a Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoport ezzel foglalkozó tanulmánya most a rangos Gastroenterology szaklapban jelent meg, az eredmények akár áttörést is hozhatnak a hasnyálmirigy-gyulladáson átesett betegek ellátásában.

A hasnyálmirigy-gyulladás (pancreatitis) a szerv leggyakrabban előforduló betegsége, nem feltétlenül veszélyes, de könnyen válhat azzá, és krónikus formája is kialakulhat. Kialakulása mögött egyszerre több ok is húzódhat, leggyakrabban rossz diéta, túlzott alkoholfogyasztás vagy epeúti folyamat áll a háttérben. A tünetek közé tartozik a hasfájás, ami a mellkasba vagy a derékba is kisugározhat, a hányás, láz, szapora szívverés, folyadék felhalmozódása a hasban, alacsony vérnyomás és sárgaság – egyik sem típusos, így gyanú esetén mindig érdemes minél előbb orvoshoz fordulni.

A gasztroenterológiában ez a betegség igényel a legtöbbször akut kórházi ellátást. A kórházban a halálozás 3,5 százalékos, viszont a hazaengedést követően is magas az esélye: az első három hónapban 3 százalékos, az első évben pedig 5,4 százalékos. A fokozott rizikó miatt a Magyar Hasnyálmirigy Munkacsoport kutatói szerint a betegeket a hazaengedés után legalább három, de inkább tizenkét hónapig követni kellene, egy hónappal a hazabocsátás után kontrollra is visszahívni.

A teljes információt ITT olvashatja

Fotó: MO-archív
Fotó: MO-archív

(forrás: Telex)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés