hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Nemzetközi projektekhez is csatlakozhat az onkológiai biobank

A biobank kialakítása nemcsak országos eredmény, hanem "becsatolása" nemzetközi projektekbe is vonzóvá teszi az Országos Onkológiai Intézetet, hangsúlyozta a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnökhelyettese hétfőn, az intézet projektzáró rendezvényén Budapesten.

Az Innovatív daganatdiagnosztikai és terápiás eljárások fejlesztése az Országos Onkológiai Intézetben elnevezésű projekt egyik legfontosabb célja az Onkológiai Központi Biobank létrehozása volt. Lengyel László örömtelinek nevezte, hogy az intézet a kutatásfejlesztésre szánt forrásokat hatékonyan hasznosítja. Az NKFIH elnökhelyettese úgy fogalmazott: az Országos Onkológiai Intézet elkötelezett az innovációs kutatás iránt, és a biobank "nemzetközi léptékben is látható".

Kifejtette: a hivatal feladata "a tudástermelés létrehozásának támogatása és a tudás hasznosulása"; egy klinikán helyénvaló, hogy az eredmények hasznosulnak a betegellátásban, de egy ilyen kutatás társadalmi és gazdasági hasznot is termel.

Lengyel László kitért arra, hogy nemrég indult a Neumann János-program, amelynek fókuszterületei az egészség, a digitalizáció, a zöld átállás, valamint a kiberbiztonság. Az onkológiai intézet projektjében is látható, hogy az egészség és a digitalizáció együtt gyorsabban fejlődik, az egészségipart "meg lehet tolni" a digitalizációval – mondta az elnökhelyettes.

Polgár Csaba, az intézet főigazgatója emlékeztetett: a kormány 25 hónapja indította el a Befektetés a jövőbe programot, amelyben országos intézetként másfél milliárd forintos támogatást nyertek el a hamarosan, július 31-én záruló projektre.

A biobank önálló szervezeti egységként, külön vezetéssel indult el, 7500 mintát már el is tároltak, és évente várhatóan öt-hatezer mintával gyarapszik az adatbázis - közölte a főigazgató. Hozzátette: ezeket az adatokat össze lehet majd kapcsolni a betegek túlélési eredményeivel, így "tárháza a következő kutatásoknak és innovációknak".

Az egyénre szabott, célzott onkoterápia a jövő útja, ehhez elengedhetetlen a genetikai adatok felhasználása  hangsúlyozta Polgár Csaba. Beszámolt arról, hogy háromszázmillió forint értékben szereztek be nagy értékű eszközöket, jelentős informatikai fejlesztést is végre kellett hajtani, és több mint száz munkatársuk dolgozott a projekten. A biobank alapján "a határ a csillagos ég" a jövőbeni publikációknál  jegyezte meg a főigazgató.

Patócs Attila, a projekt szakmai vezetője arról beszélt, hogy "fantasztikus csapat" vett részt a megvalósításban. "Az eredmények magukért beszélnek, ami létrejött, a következő tíz évre meghatározza az intézet jövőképét, máris hatalmas a nemzetközi érdeklődés"  hangoztatta Patócs Attila. Azt mondta, az összes kutatás alapját a betegadatok jelentik, de az adatokkal nem szabad visszaélni, ezért az informatikusok nagyon körültekintően végezték el a szoftverfejlesztést.

Az intézet tájékoztatója szerint az Onkológiai Központi Biobank, illetve az abban tárolt szérum- és szövetminták, illetve DNS-minták lehetővé teszik a daganatos betegségek jobb megértését és a személyre szabott kezelésekre irányuló kutatások haladását.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés