hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Nem hagyható el a sugárkezelés a végbélrák terápiájában

Az OTSZ Online szerint több mellékhatással járt a sugárterápia agresszívebb kemoterápiával történő helyettesítése.

A Journal of Clinical Oncology folyóiratban június 4-én jelent meg az American Society for Radiation Oncology (ASTRO) kutatóinak cikke, amely a PROSPECT klinikai vizsgálat eredményeit foglalta össze. Ebben a vizsgálatban arra keresték a választ, hogy a lokálisan előrehaladott végbélrák standard terápiája során (amely preoperatív sugárterápiából és alacsony dózisú kemoterápiából áll) elhagyható-e a sugárkezelés, amelyet a kezdeti kemoterápiára jól reagáló betegeknél egy agresszívebb kemoterápiával (FOLFOX) helyettesítenének. A kutatók nullhipotézise az volt, hogy amennyiben a kemoterápia önmagában is hatásosnak bizonyult a betegség kezelésében, a sugárterápia el is hagyható a standard kezelés során. A vizsgálat fő megállapítása, hogy bár a hatásosság tekintetében nem jelentkezett szignifikáns különbség, a sugárterápia mégsem hagyható el, mivel az agresszívebb kemoterápiás eljárás miatt jelentősen megnő az életminőséget befolyásoló mellékhatások aránya.

A fázis II. PROSPECT intervenciós klinikai vizsgálatba (NCT01515787) összesen 1191 beteget vontak be az Egyesült Államok, Kanada, Izrael és Svájc több mint ezer vizsgálóhelyén. A komparátor karon a standard 5FUCMT kezelést alkalmazták (5-fluorouracil/kapecitabin és sugárterápia) míg a vizsgálati karon a FOLFOX (5-fluorouracil, oxaliplatin és leukovorin) terápiában részesültek a betegek.

Az eredmények szerint a két karon a kezelések hatásossága között nem volt szignifikáns különbség, viszont a FOLFOX karon 41%, míg a standard terápiás karon 23% volt a jelentős mellékhatások előfordulási gyakorisága, ezért a kutatók véleménye szerint a sugárterápia nem hagyható el.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés