hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Műtétet végeztek a szétválasztott ikrek egyikén

Karácsony előtt ismét Bangladesben jártak a Cselekvés Alapítvány orvosai, hogy helyreállító műtétet végezzenek az ikerkislányok egyikén.

Alapítványunk dr. Pataki Gergely plasztikai sebész vezetésével, a bangladesi orvosok és a hazai orvosok telemedicinális-együttműködésével helyreállító műtétet végeztek Rukayán, a 2019-ben a Cselekvés Alapítvány orvoscsoportja és bangladesi orvosok által szétválasztott fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikrek egyikén, közölte honlapján az alapítvány.

A gyermek kielégítő posztoperatív felépülését, és mindkét gyermek többszakmás kivizsgálását követően az ikerkislányok karácsonykor épségben hazatértek falujukba a kórházból, Rukaya csak varratszedésre tér vissza januárban. Az ikrek szülei rendkívül hálásak, hogy az alapítvány továbbra is szívén viseli a gyermekeik sorsát és hogy minden szakmai támogatást megad. A magyar-bangladesi együttműködéssel szétválasztott ikerkislányokat a kórházban meglátogatta a bangladesi Külügyminiszter, Abdul Momen is, aki elismeréssel nyilatkozott a kooperációról.

Az ikerkislányokat a kórházban meglátogatta a bangladesi Külügyminiszter, Abdul Momen is, háttérben a szülők, jobbra Pataki doktor (Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány)
Az ikerkislányokat a kórházban meglátogatta a bangladesi Külügyminiszter, Abdul Momen is, háttérben a szülők, jobbra Pataki doktor (Forrás: Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány)

Jelenleg az „Operation Freedom” névre keresztelt szétválasztó műtétsorozat negyedik szakasza zajlik az immáron hatéves kislányok rehabilitációjával és rekonstrukciós műtéteivel. Rabeya intellektuálisan életkorának megfelelő fejlettségi szinten van, így korosztálya mindennapjait éli, iskolás lett, ám részfunkciókban, valamint mozgásában az ő fejlesztése is fontos, míg Rukayának súlyosan sérült állapota miatt minden tekintetben fejlesztésre van szüksége, amit szintén az alapítvány szervez 2019 óta Bangladesben.

A decemberi misszió alkalmával Rukaya műtéte mellett egy bonyolult hétórás és több kisebb műtétet is végrehajtott az orvoscsoport.

A 20 esztendős Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány 12 éve szervez rendszeres plasztikai és helyreállító sebészeti missziókat Bangladesbe.  A missziók során eddig több mint 700 beteget sikerült megoperálni, elsősorban fejlődési rendellenességgel született vagy égési sérült gyermekeket és felnőtteket, akik más módon nem kaphattak volna esélyt egy jobb életminőségre. A legutóbbi, májusi misszió során a magyar orvosok mintegy 100 műtétet végeztek.

A betegellátás mellett a következő évre tervezett misszió előkészületei is megtörténtek, illetve a bangladesi kollégák bemutattak egy újabb, szintén szétválasztásra váró sziámi ikerpárt is a Cselekvés Alapítvány csapatának.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés