hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

MI is elérhető az új egynapos szemészeti központban

A Debreceni Egyetem Klinikai Központ Kenézy Gyula Campusán október 1-én kezdte meg működését az Egynapos Szemészeti Központ. Az egykori szemészeti osztályból létrejött centrumban leggyakrabban szürkehályog- és szemhéjműtéteket végeznek, a műlencse tervezéshez pedig már a mesterséges intelligenciát is alkalmazzák.

A szemészeti műtétek csaknem 90 százaléka elvégezhető egynapos sebészeti beavatkozással. Ebben az esetben a betegek az operációt követő 24 órán belül, leggyakrabban a műtét napján hazatérhetnek otthonukba, vagy legfeljebb egy éjszakát töltenek az egészségügyi intézményben.

– Egynapos ellátás keretében leggyakrabban szürkehályog- és szemhéjműtétet végzünk, emellett zöldhályog (glaukóma), szaruhártya elváltozások, ideghártya kórképek, valamint egyes gyermekszemészeti betegségek műtéti és gyógyszeres terápiájával is foglalkozunk. Továbbá az Ortopédiai és Traumatológia Klinikával szorosan együttműködve részt veszünk a baleseti ellátásban – mondta az unideb.hu-nak Sohajda Zoltán habilitált egyetemi docens. A szakember 2004 óta vezeti a korábbi osztályt, 2023. október 1-től pedig, mint központvezető folytatja munkáját a 20 ággyal működő Egynapos Szemészeti Központ élén. Sohajda Zoltán szerint mind a szakma, mind a betegek részéről nagy igény mutatkozik az egynapos beavatkozásokra specializálódott központ iránt. A szemsebészeti technológiák fejlődése és a modern, minimál invazív eljárások gyakori alkalmazása tovább erősíti ezen ellátási forma elterjedését.

– Folyamatosan vezetnek be újabb sebészeti eljárásokat és eszközöket, amelyek lehetővé teszik, hogy a beavatkozások egyre apróbb bemetszéseken keresztül történjenek. Ennek eredményeként a betegek kevesebb fájdalmat tapasztalnak és gyorsabban gyógyulnak. Például az ideghártya műtétek során korábban 1-1,5 milliméteres bemetszéseket alkalmaztunk, de ma már csak tizedmilliméteres vágásokra van szükség. A szürkehályog-műtétek során alkalmazott bemetszések is mindössze 2,5 milliméteresek. Ezek a nagyon kicsi sebek már nem igényelnek varratokat – tájékoztatott a szakember. 

Az Egynapos Szemészeti Központban a legmagasabb szintű betegellátás érdekében szükség esetén már alkalmazzák a mesterséges intelligenciát a szürkehályog-műtétek során beültetett műlencsék precíz és megbízható tervezéséhez. A mesterséges intelligencia személyre szabott igények alapján optimalizálja a beültetett műlencse dioptriáját, így a betegnek már nem szükséges szemüveget viselnie a közel- vagy távollátáshoz.

Forrás: DE
Forrás: DE

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés