hirdetés
2024. április. 27., szombat - Zita.
hirdetés

Mélyvénás thrombózis esetén gondolni kell a rákra is!

Ha nem ismerjük a mélyvénás thrombózis kiváltó okát, mindig gondolni kell daganatokra is – írja az OTSZ Online a német Hannover Medical School orvosainak cikke kapcsán.

A 72 éves nőbeteget már 3 hónapja kezelték paranoid schizophrenia diagnózissal egy németországi kórházban. A cikk szerzői, Dr. Rosemary Poulose és Dr. L. Christian Napp szerint a beteg elutasította a szubkután thrombózis prophilaxist, ami pedig szükséges lett volna az elégtelen mobilitás miatt. Három hónappal a kórházi felvétel után jobb alsó végtagjában hirtelen fájdalom kíséretében duzzanat jelent meg.

A jobb alsó végtag és a láb egész hosszában duzzadt, a térdízület mögött egy kemény, fixált térfoglaló terime tapintható. A perifériás keringést, a motoros működéseket és az érző funkciókat rendben találták. A jobb térdizület mozgásai kissé beszűkültek. A Payr próba /belső talpizomzat nyomásérzékeny/ és a Meyer-jel /fájdalmas nyomáspontok a sípcsont mediális részén/ negatívok voltak. A D-dimer szint emelkedett: 1,58 mg/l (normál 0,0 – 0,5 mg/l). Ultrahanggal a jobb fossa popliteában cisztikus térfoglaló folyamatot észleltek, a duplex ultrahang alapján a jobb véna poplitea thrombózisa a fibuláris vénák középső harmadáig terjed.

Diagnózis: jobb oldali véna poplitea thrombózis és a sípcsont másodlagosan átalakult porcos eredetű exostosisa (chondrosarcoma). Kezelés: a tumor műtéti eltávolítása, a megkezdett antikoaguláció folytatása.

A közlemény szerzői szerint a thrombózis diagnózisakor 15%-ban ismert, kb. 3-15%-ban ismeretlen malignus tumor van a háttérben.  A vénás thromboembolizmus kockázatát leginkább az agy-, a hasnyálmirigy-, a tüdők- és a gasztrointesztinális traktus daganatai emelik. A Working Group of Scientific Medical Sciences guideline-jai az alapvető labor-vizsgálatokon túl a beteg korának, nemének megfelelő további vizsgálatokat is javasolnak a mellkasi Rtg és a hasi UH mellett. A porcos exososisok (osteochondomák) eredtileg jóindulatúak, de elfajulva szekunder chondrosarcomákká alakulnak át, melyek a rosszindulatú csonttumorok kb. 20%-át képezik.

A teljes információ

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés