hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Lezárultak a szűrőprogramok, sokaknak magas a koleszterinszintje

Európában és Magyarországon is komoly egészségi kockázatokat jelentenek a szív- és érrendszeri betegségek. Előbbi esetén a lakosság 37 százaléka, míg idehaza 49 százaléka veszti életét ilyen jellegű egészségügyi probléma miatt. Egy friss kutatás eredményei alapján még mindig kevesen járnak szűrővizsgálatokra, pedig egy időben felfedezett és kezelt betegség akár életet is menthet. A Novartis számára kiemelten fontos, hogy ezt tudatosítsa az emberekben, ezért idén ősszel szűrőprogram-sorozatot indított a székesfehérvári, győri és szegedi önkormányzatokkal együttműködve. Az ingyenes alkalmakon ujjbegyes vérvizsgálatokat végeztek, melyekből kiderült, hogy a résztvevők közel 40%-ának magas a koleszterinszintje, így további vizsgálatokra lenne szüksége.

Számos klinikai vizsgálat és kutatás igazolja, hogy a magas LDL koleszterinszint összefüggésben áll a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásával. Azonban, ha sikerül az LDL értékét alacsonyabb szintre szorítani, és ott is tartani, kisebb lehet a rizikója a szív- és érrendszeri probléma bekövetkezésének[1]. A tévhitekkel ellentétben a magas koleszterinszint nem feltétlenül csak az egészségtelen életmódra vezethető vissza, sok esetben örökletes betegségről van szó, így lehetséges, hogy sokan nincsenek is tisztában az érintettségükkel. Éppen ezért nagyon fontosak a rendszeres szűrővizsgálatok, hiszen egy időben felfedezett eltérés és a megfelelő kezelés akár életet is menthet.

Ezt szeretné tudatosítani a magyar lakosságban a Novartis is. A cég célkitűzései között szerepel ugyanis, hogy felhívja a figyelmet azokra a problémákra, amelyek hosszú távon komoly népegészségügyi kockázatokkal járhatnak. A vállalat idén ősszel ingyenes szűrőprogramsorozatot indított az ország több pontján. A szegedi, székesfehérvári és győri önkormányzatokkal együttműködve összesen 9 alkalommal várták ujjbegyes koleszterinszint mérésekkel az érdeklődőket. A szűréseken összesen több mint 1000 magyar lakoson végezték el a vizsgálatot, amelyből közel 400 főnél mutattak ki magas koleszterinszintet. Őket tovább is küldték a részletesebb eredményeket mutató vénás vérvételre. Ezen a későbbi vizsgálaton eddig közel 70-en vettek részt, és a megjelentek közel 14 százaléka már lipid-csökkentő terápián van. Mindez ugyancsak azt igazolja, hogy milyen nagy szükség van a hasonló kezdeményezésekre és a szűréstudatosság népszerűsítésére.

A Novartis azt is szerette volna feltérképezni, vajon mi lehet az oka annak, hogy az emberek ódzkodnak a szűrővizsgálatoktól, ezért novemberben ezzel kapcsolatban egy felmérést[2] is végzett a lakosság körében. A leggyakrabban visszaköszönő indok (55 %), ami miatt az emberek nem szeretnek szűrésekre járni az volt, hogy nehéz az állami egészségügyi rendszerben időpontot kapni a szűrővizsgálatokra. Ezzel párhuzamosan a válaszadók közel 40%-a azzal (is) magyarázza a szűrővizsgálatok kihagyását, hogy a magánintézményekben drágák a szűrővizsgálatok, nincs pénzük ezt kifizetni. 33% egyszerűen azért nem vesz részt az orvosok által ajánlott szűrővizsgálatokon, mert nem szeret orvoshoz járni,  17 %-uk pedig nincs tisztában azzal, hogy milyen szűrővizsgálatok, milyen gyakorisággal, mely korosztálynak javasoltak. 13 % vélekedik úgy, hogy amíg a betegségnek nincs fizikai tünete, addig nem lehet komoly baja, 11 % pedig nem biztos benne, hogy a szűrővizsgálatok segítségével meg tudják előzni a betegségeket. 9 % azért nem megy el, mert tart az eredményektől, és további 5 % indokolja a szűrővizsgálatok kihagyását azzal, hogy nincs rá ideje.

 “Mind a szűrőprogramokon megjelentek vizsgálatainak az eredményeiből, mind a kutatásban résztvevők válaszaiból az látszik, hogy az emberek sok esetben nem elég tudatosak a saját egészségükkel kapcsolatban. Pedig nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos, hogy időben fény derüljön egy-egy betegségre és még a kezdeti stádiumban elkezdődhessen a megfelelő terápia, kezelés” – mondta Maria Tilman, a Novartis Hungária kardiovaszkuláris terápiás területének vezetője, majd hozzátette: “A Novartisnál különös figyelmet fordítunk az emberek edukálására és arra, hogy tudatosítsuk bennük: elengedhetetlenek a rendszeres szűrővizsgálatok. Ezért is kezdtük meg az együttműködést idén ősszel a szegedi, székesfehérvári és győri önkormányzatokkal. Az eredmények minket is megleptek, és még inkább beigazolták számunkra, hogy milyen fontosak a hasonló kezdeményezések. Bízunk benne, hogy a jövőben még több város önkormányzatával működhetünk majd együtt, és az ország más pontjaira is eljuttathatjuk a szűrőprogramot”.



[1] ESC/EAS irányelv - European Heart Journal (2020) 41, 111-188

[2] A Novartis felméréséről:
A felmérés a Novartis megbízásából, a Pulzus© Kutatási Rendszer segítségével készült.
Az adatfelvétel ideje: 2023.11.16-11.22.

A kutatási minta összetétele: A kutatás 700 fős mintája a 40 év feletti magyar alapsokaságot reprezentálja nem, kor, iskolai végzettség és település típus szerint.

(forrás: fhcafe.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés