hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Lezárult a Klinikai Központ integrációja Debrecenben

Befejeződött a Debreceni Egyetem Klinikai Központ történetének legjelentősebb strukturális átalakítása. A központ elnökével, Szabó Zoltán professzorral az elmúlt három év eredményeiről és kihívásairól, valamint a kitűzött célokról, feladatokról beszélgetett az egyetem honlapja.

(...) A szervezeti átalakulások is szükségessé teszik, hogy a betegek minél szélesebb körű, naprakész tájékoztatást kaphassanak az ellátásokról. Milyen innovációk valósultak meg a páciensekkel történő kommunikációt érintően? 

Az integrációs folyamat lényeges elemeként új szintre emeltük a betegekkel való kommunikációt. A járó- és fekvőbeteg ellátással kapcsolatos tájékoztatás hatékonyságának növelése, a szakrendelésekre történő gyorsabb bejutás érdekében létrehoztuk a Betegirányító Központot, amely segíti az előjegyzést és az információkérést. A központi telefonszám és az új e-mail cím bevezetésével (06 52 52 52 52, This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. , This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. ) egyszerűbbé vált az időpontkérés. Nagyon fontosnak tartjuk a járó- és fekvőbeteg ellátás fejlesztését, de hiába törekszünk a lehető legmagasabb minőségre, ha a páciensek nem tudják, hogy kérdéseikkel, panaszaikkal hogyan kerülhetnek be legegyszerűbben az ellátórendszerbe. A Betegirányító Központ részeként létrehoztunk egy diszpécserszolgálatot, ahol fogadják a betegek hívását, elektronikus megkeresését, és segítenek abban, hogy a Klinikai Központhoz fordulók minél gyorsabban eljussanak a megfelelő szakemberhez, szakrendeléshez. A betegirányítás átalakításának létjogosultságát jelzi, hogy míg korábban a sikertelen telefonhívások aránya negyven százalék felett volt, mára ez két százalékra csökkent. 

Néhány szakterületen már most európai színvonalú sikerekről számolhatunk be. Melyek ezek? 

Büszkeséggel tölt el, hogy Klinikai Központunk kiemelkedő eredményei hazai és nemzetközi színtéren egyaránt felkeltették a figyelmet.

A teljesség igénye nélkül, rangos elismerésként értékeljük, hogy hazánk elsőként, 2017-ben megalakult Sürgősségi Klinikáját kelet-európai újraélesztési referenciaközponttá választották, a Gasztroenterológiai Klinika pedig a Ritka Májbetegségek ​Európai Referenciahálózatának teljes jogú tagjává vált. A Mellkassebészek Európai Társasága a legmegbízhatóbb együttműködő partnerének választotta a Sebészeti Klinika Mellkassebészeti Részlegét, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika pedig a Strukturális Szívbeavatkozások Kiválósági Központja​ díjat kapta meg. Családbarát Kórházi Innovációs díjban részesült a Gyermekgyógyászati Klinika​, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika pedig a szervdonációt segítő kimagasló tevékenységéért kapott több elismerést.

A Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán kimagasló teljesítményét demonstrálja annak a világszínvonalú katéteres eljárásnak a bevezetése is, mely az országban még újdonságnak számít. Az Onkoradiológiai Klinika fejlesztési tevékenységének eredményeként Kiválósági Központ elismerésben részesült. Mindezek mellett számos további jelentős eredmény járul hozzá a Debreceni Egyetem és a Klinikai Központ hazai és nemzetközi hírnevének öregbítéséhez. (...)

A Klinikai Központ vezetősége kiemelten kezeli a campus orvosszakmai fejlesztését, így Berettyóújfaluban egyedülálló ellátási formák kialakítását tervezzük. Ilyen lesz például az úgynevezett tartós lélegeztetési központ létrehozása is. Az elkövetkező időszakban mindhárom campusunkon várhatók olyan szakmai, szervezeti és infrastrukturális fejlesztések, melyek a betegellátás színvonalának és biztonságosságának növelését célozzák. Ezek már nem az úgynevezett „integratív átalakítások” részét fogják képezni, azonban elvárásunk szerint orvosszakmai, működési szempontból további előrelépést fognak eredményezni. Kiemelendő továbbá, hogy 2023. július 1. napjától kezdődően vármegyénk csaknem 150 védőnői feladatokat ellátó szakembere került Klinikai Központunk kötelékébe, mely szakmai tevékenységünk újabb színfoltját jelenti, elősegítve gyógyító munkánk további szakmai kiteljesedését.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Debreceni Egyetem)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés