hirdetés
2024. április. 18., csütörtök - Andrea, Ilma.
hirdetés

Letarolta a vuhani törzset a brit vírusvariáns

A brit variánst már a tavalyi év végi mintákban is megtalálták, de a januári teszteredményeknek már a 70 százalékában kimutatták, február végére pedig a pozitív esetek 90 százalékáért a brit mutáns volt felelős, írta az Index.

Márciusban felfüggesztettük a rutin-variánsvizsgálatot, mert csak brit variánsokat találtunk – jelezte az Indexnek Neumann Labs ügyvezetője, Nyíri Miklós, vagyis a mintákból vett eredmények tükrében ki lehet jelenteni, a brit mutáns „elsöpörte” az eredeti vuhani törzset. Az elmúlt 5 hét során 631 pozitív mintát vizsgáltak variáns szempontjából, mind a brit mutáns jelenlétét igazolta.

2020 decembere előtt szinte kizárólag az eredeti, vuhani törzsből származó vírust tudták kimutatni a teszteken.

A  vírus nyomonkövetésével nem magára hagyatva harcol az NNK: 5-6 héttel ezelőtt az intézet körbeküldött egy kérdőívet a laboroknak, amelyek vizsgálják a variánsokat is a mintákban, s arra kérte őket, jelentsék, ha változást tapasztalnak. 

Minden valószínűség szerint az NNK szeretne első kézből értesülni az indiai variáns esetleges felbukkanásáról, hisz a hatalmas ütemben terjedő, már Szlovéniában, Szlovákiában, Romániában és Ausztriában is felbukkanó mutánst a WHO járványügyi vezetője is fertőzőképesebbnek írta le, mint a korábbi típusok. A Neumann Labs hamarosan belefog a „nyomozásba”.

Monitoringcéllal nagyjából 10 nap múlva elkezdjük az indiai variáns tesztjét – árulta el Nyíri Miklós.

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés