hirdetés
2024. május. 05., vasárnap - Györgyi.
hirdetés

Kórházi felmérés: tízből egyszer elrontják

Milyen gyakran mulasztják el a kórházakban az előírt antibiotikumok beadását? – teszi fel címében a kérdést a PharmaOnline.

A cikkben bemutatott brit vizsgálatban három olyan kórház adatait elemezték, amelyek rendelkeznek legalább részleges – egymásétól eltérő – elektronikus gyógyszerfelíró és adminisztráló rendszerrel (electronic prescribing and medicines administration systems, EPMAS). Az egyik kórház az EPMAS-ból nyert adatokat rendszeresen felhasználta, és segítségével a vezetőség minőségértékelő értekezleteket tartott. Mindháromféle EPMAS tartalmazott olyan részt, amiben a dolgozóknak a dózis esetleges elmulasztásának okait kellett rögzíteniük – ez egyaránt kért kórházi kódokkal rögzített, illetve szöveges információt .

A vizsgálat eredményei szerint az elmulasztott antibiotikum-dózisok aránya 5,9 - 10 - 10,3 százalék volt a három kórházban. Az elmulasztott antibiotikumok skálája nem különbözött közöttük, volt közöttük speciális, ritkán használt készítmény és mindennaposan használt is. 5 szer mindhárom kórház top10-es listáján szerepelt (co-amoxiclav, flucloxacillin, piperacillin/tazobactam, clarithromycin és benzylpenicillin) – olvasható a pharmaonlin.hu-n.

(forrás: Pharma Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés