hirdetés
2024. április. 28., vasárnap - Valéria.
hirdetés

Komplex sebészeti csúcsintézmény Budapesten

A Semmelweis Egyetem Szenátusa 2021 szeptemberi ülésén döntött a Transzplantációs és Sebészeti Klinika I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikába való beolvadásáról. Ezzel létrejött a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika, amely az egyetem egyik legnagyobb fekvőbeteg-intézménye lett – mondta el dr. Szijártó Attila igazgató.

Olyan robosztus és átfogó szakmai egység jött létre a Sebészeti, Transzplantációs és Gasztroenterológiai Klinika megalakításával, amelyben jelen van az általános sebészet, a transzplantációs sebészet mint külön profil, és mindezek mellett működik a gasztroenterológia, amelynek mindkét területhez van kapcsolódása – mondta dr. Szijártó Attila klinikaigazgató annak kapcsán, hogy a Szenátus döntése alapján a korábbi Transzplantációs és Sebészeti Klinika október 1-jével beolvadt az I. Sz. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinikába. A sebészeti, transzplantációs és gasztroenterológiai kapacitások, valamint az ezekhez kapcsolódó ágyszámok, szakmai specialitások nem változnak, a szervtranszplantáció terén pedig nemcsak megőrizni, hanem jelentősen továbbfejleszteni is szeretnénk az eddigi pozícióinkat – emelte ki. A két klinika korábbi „telephelyei” is megmaradnak: az Üllői úti részlegben a sebészeti és gasztroenterológiai profil, míg a Baross utcában (a korábbi Transzplantációs és Sebészeti Klinika épületében) elsősorban a szervtranszplantációs profil, és az ezt övező tevékenységek: hepatológia és nefrológia működnek majd.

Az integrációval létrejött klinika a Semmelweis Egyetem egyik legnagyobb fekvőbeteg-intézménye lett, ahol 210 ágyon évente több mint ötezer műtétet végeznek és több százezer járóbeteget látnak el. Mintegy 100 orvos tartozik a klinikához, köztük 65 sebész, valamint 300 szakdolgozó. Az igazgató megjegyezte: mindkét klinika neve önmagában is magas szakmai minőséget jelentő brand volt, de reméli, hogy hamar ismert lesz az új név, amivel kapcsolatban fontosnak tartja, hogy minden fő terület megjelenik benne.

A klinika az általános sebészet teljes spektrumát lefedi, amelyben hagyományosan hangsúlyos az emésztőrendszer és a lágyrészdaganatok sebészete, beleértve az emlőt, valamint az endokrin betegségek sebészete. A gasztroenterológiával immár több mint egy éve egészült ki az Üllői úti sebészeti klinika, és az elmúlt időszakban egy magas színvonalú centrum jött létre. Ez a szakterület teljes profilját képviseli, beleértve az intervenciós, vagyis eszközös beavatkozásokat, a gyulladásos bélbetegek, vérző betegek, hasnyálmirigy és májbetegek kezelését. Többek között itt található az otthoni parenterális táplálás egyik legnagyobb és legjobban működő hazai centruma, amely a táplálkozásra képtelen betegek otthoni infúziós kezelését biztosítja.

Szijártó Attila 2011-12 között hosszabb időt töltött Japánban, ahol a kyotoi egyetem májsebészeti és élődonoros és transzplantációs centrumában dolgozott. Mint fogalmazott, örül, hogy ismét közelebb kerül ehhez a területhez, immár operatív vezetőként. 2020 márciusában lett az Üllői úti sebészet igazgatója. Kötődése a klinikához az egyetemi évekre vezethető vissza, itt kezdte tudományos diákköri tevékenységét az 1990-es évek közepén, és alakult ki érdeklődése a máj-, epe és hasnyálmirigy megbetegedések sebészete iránt. A mai napig ez a terület jelenti számára a fő kutatási és klinikai irányvonalat. 2001-es végzése óta dolgozik a klinikán, ahol az egyetemi ranglétrát bejárva 2016-ban igazgatóhelyettes, majd 2020. március 4-től igazgató lett, közben pedig 2019-től a Tudományos Diákköri Tanács elnökévé is megválasztották.

 A következő évek céljai között említette a 10 kilogramm alatti gyermekek májtranszplantációs programjának megszervezését, amellyel régiós központ lehet Magyarország, ugyanis jelenleg itthonról és a környező országokból is Németországba viszik az érintett betegeket. Szijártó Attila kiemelte azt is, hogy az átalakítás következtében most már egy klinikán belül érhető el a transzplantáció és a komplex nefrológiai, hepatológiai ellátás, amely a szervátültetés előtti és utáni gondozást is magába foglalja.

A transzplantációs program megbízott vezetője és egyben a Baross utcai részleg igazgatóhelyettese dr. Piros László egyetemi docens, míg az Üllői úton továbbra is dr. Szűcs Ákos és dr. Hahn Oszkár docensek segítik Szijártó Attila munkáját igazgatóhelyettesként.

A teljes információ az egyetem honlapján

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés